středa 7. května 2014

Finské letecké muzeum Helsinki-Vantaa

Jen pár stovek metrů od letiště Helsinki-Vantaa se nachází letecké muzeum (Suomen Ilmailumuseo), které určitě stojí za návštěvu. Nabízí zajímavý pohled do historie finského letectví. Muzeum se skládá ze dvou hal (vojenská a civilní).

V civilní hale je ústředním letounem Convair 440 Metropolitan s otevřeným přístupem do interiéru, který létal pro společnost Finnair. Pak už se tu nachází jen dva další velké dopravní letouny, a to Douglas DC-3 a Lockheed 18-07 Lodestar v barvách bývalé finské společnosti Karair. Dále tu najdeme např. Fieseler FI 156 Storch, Beechcraft Baron, DHC-2 Beaver, Piper Cherokee nebo Karhumäki Karhu 48B. Vrtulníky jsou zastoupené v menším počtu, ale najdeme tu Bell 47D, Mil Mi-1 a Mil Mi-4. Asi nejvíce mě ale nadchly simulátory a procedurální trenažéry letadel DC-9, Sud Aviation Caravelle, Fokker F-27, DC-8 a DC-6. Také se tu nachází historické pulty řízení letového provozu.

Vojenská hala je o něco menší a většina letadel je z období druhé světové války. Asi nejzajímavější z nich je Polikarpov UTI-4, I.V.L. A.22 "Hansa", Caudron C.60, Letov Š-218, VL Sääski II a VL Pyry II. Z modernějších letadel tu najdeme pouze De Havilland Vampire D.H.100, De Havilland Vampire Trainer T.55, Saab 91D Safir a Saab J 35B Draken. Kokpit jednoho Drakenu slouží jako jednoduchý letecký simulátor.

V obou halách je na stropech zavěšeno velké množství větroňů, nechybí ani český Blaník. V průchodu mezi oběma halami je ještě umístěn jeden akrobatický stroj Christen Eagle II a panoramatická projekce akrobatického letu. Výstavu doplňují letecké motory, modely a další drobnosti. Venku před muzeem jsou ještě vystaveny dva MiGy-21bis a Cessna 150.

Na finském leteckém muzeu oceňuji nejvíce ucelenost a zachovalost celé kolekce. Na jeho návštěvu si vyhraďte přibližně hodinu a půl. Vstupné pro studenty stálo 6 .

Žádné komentáře:

Okomentovat