čtvrtek 24. dubna 2014

Mitchell Wing U2 - experimentální ultralight pro FSX zdarma od Aerosoftu

Občas mě fascinuje, jak se mi daří stále objevovat nové zajímavé addony pro Flight Simulator. Dnes jsem narazil na model experimentálního ultralightu (nebo spíše motorového kluzáku) zvaného Mitchell Wing U2. Tento letoun pro FSX však není žádnou novinkou - vydala jej zdarma firma Aerosoft jako dárek pro své zákazníky již v roce 2012. Dle mého názoru se jedná o nejlepší model ultralightu, a to mezi placenými i freeware addony.


O tomto letounu není na internetu k dispozici mnoho informací. O to víc se divím, že se jej autorům podařilo takto detailně převést do simulátorového světa. Konstrukce tohoto ultralightu je velice netradiční - připomíná spíše RC model. Je to jen jedno velké křídlo s kabinou a motorem uprostřed. Zajímavé jsou také malé svislé ocasní plochy se směrovkami na konci křídla, které vypadají tak trochu jako přerostlé winglety. Pohon zajišťuje třílistá vrtule a motor značky Rotax. Zajímavě je řešen také podvozek - ten je zatahovací a obsahuje také čtvrté zadní kolečko zabraňující převážení zadní části.

Externí model je skutečně povedený. Nejvíce si toho lze všimnout na motoru nebo na podvozku. Všechny káblíky, šroubky nebo hadičky jsou přesně a detailně vymodelované. Už jenom prohlížení letadla ze všech různých úhlů je pastva pro oči. Přístrojovou desku vidíme stejně detailně zvenku jako zevnitř.


Asi nejlepší věcí na tomto modelu je opravdu detailně vymodelovaný virtuální kokpit. Všude najdeme velice detailní textury, všechny páčky a přepínače jsou plně animované (i když jich není moc). Přístroje jsou perfektně čitelné. Smysl pro detail potvrzuje např. i poskakující ručička ampérmetru. Radiostanice je zde v podobě přenosné vysílačky ICOM umístěné za kniplem. Co skutečně přidává na pocitu opravdového letadla jsou viditelné vibrace v kokpitu například při pojíždění na zemi nebo při letu blízko maximální konstrukční rychlosti.


K letovému modelu se nemohu příliš vyjadřovat, protože absolutně netuším, jak by se takovéto letadlo vůbec mělo ve vzduchu chovat. Mohu jen uvést, že létat s ním je opravdu zábava. Už přibližně od 25 uzlů stačí trošku přitáhnout a letoun začne prudce stoupat. Celkově bych řekl, že budete zápasit spíše s přebytkem výkonu motoru. Na plný tah není problém velice rychle překročit maximální rychlost, která činí 65 uzlů. Naopak však můžeme použit klávesu pro vytažení speedbrakes, načež dojde k vychýlení obou kormidel směrem ven a následně ke zpomalení. Řízení je hodně citlivé, někdy dokonce letoun působí ve vzduchu až nestabilně. Vzhledem k tomu, že trup letadla by měl vydržet zátěž do +/- 6 G, nemusíme se obávat ani nějaké lehčí akrobacie.

Samozřejmostí jsou vlastní zvuky, které zní velice věrohodně. Jediné, co tomuto modelu mohu vytknout, je absence kneeboardu. Veškerou dokumentací představuje pouze krátký manuál, kde se ale najdeme jen specifikaci parametrů a základní informace. Checklisty a kritické rychlosti tedy musíme protentokrát oželet. Vzhledem k tomu, že se jedná o velice jednoduché letadlo, to ale není až takový problém.

Pokud se rozhodnete zalétat si s U2 online, doporučuji jako typ letadla zapsat "ZZZZ" nebo "ULAC". V prvním případě si pak ještě dejte do poznámek "TYP/MITCHELL WING U2".

I když se o tomto addonu příliš neví, rozhodně doporučuji jej alespoň vyzkoušet. I když vám ultralighty nic neříkají a radši brázdíte nebe s dopraváky, možná se vám létání s Mitchell Wingem U2 zalíbí. Addon je k dispozici ke stažení na fóru Aerosoftu, jen se musíte nejdříve zaregistrovat. Odkaz níže vám pak bude fungovat pokud budete na fóru přihlášení.

Stáhnout model pro FSX

Žádné komentáře:

Okomentovat