sobota 7. srpna 2010

Spotting na letišti Marseille Provence

Od poloviny do konce července jsem byl s rodinou na dovolené ve Francii. Během čtrnácti dnů jsme projezdili po kempech skoro celou Provence, ale co bylo důležitější, zastavili jsme se jeden den asi na dvě hodiny na letišti v Marignane, oficiálním názvem Marseille Provence airport (LFML), asi 20 kilometrů od druhého největšího města Francie, Marseille.

Samotné letiště není nijak velké, má sice dvě paralelní dráhy, ale počet přepravených pasažérů je "jen" asi 7,3 mil. (oproti Ruzyni, která přepraví víc jak 11 mil. cestujících). Štěstí bylo, že jsem dokázal najít vhodné spottovací místo pomocí Google StreetView, kam stačilo jen přijet autem. Letadla pak byla focena z ideálního úhlu, dokonce odpoledne byla i pěkně nasvícená.

Měli jsme štěstí, že během těch dvou hodin jsme viděli startovat B747 spol. Corsair, a přistávat B777 Air Austral, což tu rozhodně není běžný provoz. Však tu s námi byl také jeden místní spotter, který přišel asi právě na tyto dvě letadla. Další lahůdkou pak byl požární poplach a hromadný start hasicích hydroplánů Bombardierů 415. Později přisával i hlídkující Dash 8, Sécurité Civile. Sice nechápu, jak může být požární základna na takovém mezinárodním letišti, ale asi jim to funguje dobře, protože během startů všech asi pěti Bombardierů ostatní provoz nebyl vůbec zbržděn.

Jediný problém byl, že strašně foukal vítr. Podle ATISu 30 uzlů, v nárazech až 40 uzlů. Občas mi to strašně házelo objektivem, takže některé fotky se příliš nevyvedly. Ale některé pěkné mi dokonce byly přijaty na planes.cz. A ještě jedna zajímavost na závěr - z boční strany letiště u hangárů je odstavená Sud Caravelle spol. Air Provence, již bez motorů. Informační fotka je na konci galerie.

Žádné komentáře:

Okomentovat