neděle 22. srpna 2010

Maule Orion M-7-260 - Perfektní letadlo pro bush pilota

Majitelé Flight Simulatoru X mají s tímto letadlem od firmy Maule pravděpodobně bohaté zkušenosti, jelikož se nachází v základní flotile FSX. Pro vlastníky FS2004 ale existuje velice pěkný freeware model téhož modelu letadla. Na rozdíl od defaultního letadla v FSX tento freeware obsahuje hned několik odlišných verzí Maule Oriona - dvě různé verze s ocasním kolečkem, s lyžemi, hydroplán, verze s tundra pneumatikami a dokonce verze s příďovým kolem.

Maule Orion je dnes téměř již legendárním letadlem typu STOL (short takeoff and landing). Díky velice dobrým letovým vlastnostem, nízké pádové rychlosti a výbavě pro přistávání na nezpevněných površích je velmi oblíben mezi "bush piloty" (zálesáky). U nás se tento typ létání příliš neuplatňuje (vlastně asi vůbec), je typický spíše pro "divočinu" jako např. Kanada nebo Aljaška. Takovou pozoruhodností tohoto letadla je možnost nastavení tzv. záporných klapek, kdy dojde k malému "vytažení" klapek do horní pozice (jakoby do spoilerů), které však umožní ještě větší rychlost, než při klapkách v neutrální poloze.

Tento freeware model je propracován do všech detailů, nezadá si ani s některými komerčními addony. Externí model je velmi detailní, propracované jsou třeba i nýty v plechu. V interiéru najdeme vlastní přístroje (lahůdkou je např. i panel s checklisty, který se otevře při každém načtení letadla), model má dokonce i vlastní rádio Apollo, včetně vlastního GPS. Virtuální kokpit je u takového typu letadla téměř nutností, a proto ho najdeme i v tomto freeware modelu. Je propracovaný dobře, jedinou vadou na kráse mohou být trošku rozmazané a hůře čitelné některé komponenty, např. startér nebo ukazatel sání, ale ty stejně nejsou příliš potřeba, důležité je, že všechny hlavní přístroje jsou dokonale ostré a perfektně čitelné.

Letový model se mi zdá velmi podařený, jen si nejsem jist, zda i ve skutečnosti je Maule až tak silný a pružný, a že by až tak rychle reagoval v ovládání. Ale pravděpodobně ano, vždyť toto jsou základní požadavky na STOL letadlo. Zvuky používá tento model samozřejmě vlastní, docela kvalitní.

Celkově mohu říct, že pokud máte FS2004, určitě byste měli doplnit svou flotilu nějakým letadlem tohoto typu. Na rozdíl od základního modelu Maule pro FSX tu navíc naleznete více modifikací, s kterými je možno hodně experimentovat.

Stáhnout model
Stáhnout update pro model

Žádné komentáře:

Okomentovat