sobota 17. listopadu 2018

Thrustmaster T.16000M FCS HOTAS


Když jsem před rokem vychvaloval joystick Logitech Extreme 3D Pro, netušil jsem, že už za půl roku přejdu na nový. Po vydání DCS: F/A-18C Hornet v Early Access jsem totiž zatoužil po plynové páce s dalšími ovládacími prvky. A když se v CZC.cz objevila akce na Thrustmaster T.16000M FCS HOTAS - joystick s plynovou pákou v jednom balení - rozhodl jsem se pro menší upgrade.

Thrustmaster je zavedený výrobce herních ovladačů, nabízí i highend v podobě Thrustmaster HOTAS Warthog - poctivě zpracované repliky kniplu A-10C. Levnější sourozenec T.16000M FCS HOTAS samozřejmě nemůže dosahovat jeho kvalit, přesto ale Thrustmaster nešetřil na podstatných věcech a jedná se tak o velice dobrou volbu pro náročnější virtuální letce, kteří při investici do hardwaru chtějí zůstat v čtyřciferných částkách.

Nejdůležitější vlastností joysticku jsou jeho magnetické snímače. Ty mají nabídnout mnohem větší přesnost a trvanlivost oproti standardním potenciometrům. Tyto snímače jsou ale údajně nasazeny jen na ose X a Y, pro twist (osu Z) byl použit potenciometr. Zatím ale mohu říct, že po půl roce používání jsem si žádné degradace přesnosti u třetí osy nevšiml.

Joystick je možno přestavit na levorukou variantu - nejen pro leváky, ale také pro ty, kteří se rozhodnou používat dva joysticky zároveň (např. pro vesmírné simulátory). Zatím jsem ale neměl důvod toto zkoušet. Rozložení tlačítek na joysticku je vcelku běžné, ale je velká škoda, že pod palcem na levé straně žádné tlačítko není (což je daň za oboustranost joysticku). Na dosah palce se tedy nachází pouze tři tlačítka - oproti pěti u Logitechu je to dost citelná ztráta.


Plynová páka obsahuje celkem 4 tlačítka, 3 čtyřsměrné voliče, jeden dvousměrný volič, jeden analogový klobouček, analogové pádlo a analogový posuvník. Rozložení je dobré, vše je na dosah prstů a dobře přístupné bez jakéhokoli přechytávání. Tuhost plynové páky lze nastavit pomocí šroubku zespodu, ale i na nejmenší tuhost se mi zdá posuv nedostatečně plynulý. Analogové pádlo se skvěle hodí pro přibližování a oddalování pohledu, jinému využití se ale meze nekladou.

Oba ovladače lze velmi dobře používat i bez pevného přichycení, gumové podložky dobře zabraňují popojíždění po stole i při prudších pohybech. Joystick je mírně tužší než předchozí Logitech a také středová poloha je o něco více znatelnější. Přesto mi jeho pohyb přijde pocitově lepší.

Tento HOTAS mohu doporučit každému, kdo chce létat převážně vojenské letecké simulátory. S dostatkem tlačítek na plynové páce není problém namapovat všechny důležité funkce i u moderních stíhaček. Na civilní letecké simulátory postačí klidně samostatný joystick bez plynové páky (pokud vám nevadí ovládat plyn méně přesnějším posuvníkem na joysticku). Za kombo joysticku a plynové páky jsem zaplatil 2000 Kč - za tuto cenu není o čem přemýšlet. Běžná cena 3000 Kč sice už tak atraktivně nevypadá, ale i v této cenové hladině budete těžko hledat něco lepšího.

Žádné komentáře:

Okomentovat