úterý 19. března 2019

DCS: F-14 Tomcat


Ještě neuplynul ani rok od vydání F/A-18 Hornet pro DCS a už tu máme další námořní víceúčelový stíhač - F-14B Tomcat, kterého nám přináší studio Heatblur Simulations. Po téměř pětiletém vývoji tak konečně můžeme usednout do sedadel tohoto legendárního letounu, proslaveného hlavně kultovním filmem Top Gun.

Záměrně jsem napsal sedadel, protože Tomcat je dvoumístný stíhač. Posádku tvoří pilot a RIO (Radar Intercept Officer), z nichž každý má na starosti jiné systémy letadla. Sice F-14 není první modul do DCS, který by podporoval sdílený kokpit, ale zde má spolupráce posádky zásadní význam. Pro virtuální piloty, kteří nemají kolegy, které by v multiplayeru usadili na zadní sedačku, Heatblur připravil počítačového RIO nazvaného Jester AI.

Jester AI dostává pokyny pomocí kontextového menu, které se snadno ovládá buď přes klávesnici, joystick, nebo i přes TrackIR. Můžeme vydávat rozkazy ohledně ovládání radaru, výběru a nastavení zbraní, protiopatření, navigace nebo rádia. Jester také pravidelně hlásí to, co vidí na radaru nebo v dohledové vzdálenosti kolem sebe. Zásoba různých hlášek Jestera je skutečně pestrá, a tak nehrozí, že by nás po pár hodinách začal iritovat. A kdyby přece jen ano, dá se mezi předním a zadním kokpitem přepínat. Pokud zrovna operujeme jako RIO, řízení přebírá Iceman AI, který dokáže udržovat výšku a kurz.


S Tomcatem si vyzkoušíme pestrou paletu zbraní - AIM-54 Phoenix, AIM-7 Sparrow a AIM-9 Sidewinder, řízené i neřízené bomby, rakety ZUNI a 20 mm kanón. Laserem řízené bomby lze navádět pomocí zaměřovacího kontejneru LANTIRN. K netradiční výbavě lze zařadit TCS (Television Camera Set), pomocí kterého lze vizuálně identifikovat zaměřený vzdušný cíl prostřednictvím kamery s desetinásobným zvětšením.

Letový model F-14 je specifický zejména měnitelnou geometrií křídel. Zaujala mě nutnost téměř neustálého vyvažování při sebemenší změně režimu letu - je docela těžké udržet konstantní vertikální rychlost. Slyšel jsem ohlasy, že pedály jsou u Tomcatu nutností - já jsem se ale bez nich zatím obešel. Možná nejsou zatáčky bez pedálů ukázkově koordinované, ale ani v dogfightu nijak výrazně v nevýhodě nebudete. Ani jednou se mi zatím nepodařilo letoun dostat do flat spinu.


I když F-14 vyšla zatím pouze v režimu Early Access, většina systémů je kompletní a plně funkční. Přesto je ale na co se těšit i do budoucna - kampaň, další interaktivní výukové mise, model F-14A, letadlovou loď třídy Forrestal nebo průzkumný kontejner TARPS.


Modulu DCS: F-14 Tomcat se dá těžko něco vytknout. Snad jen trošku vyšší cenu, která je ale s přihlédnutím k obsahu a kvalitě provedení naprosto obhajitelná. Navíc Heatblur Simulations získává plusové body i za příkladnou komunikaci s fanoušky a prezentaci své práce. Dokonce vyšel i oficiální soundtrack, který dokáže navodit tu správnou atmosféru.

Žádné komentáře:

Okomentovat