neděle 11. října 2015

Freewarový Lockheed L-18 Lodestar pro FSX a FS9


Po delší době jsem opět našel pěkný freewarový addon letadla pro Flight Simulator, který si zaslouží bližší představení. Nezávislí vývojáři, kteří své výtvory uvolňují zdarma do světa, se převážně zaměřují na historická letadla. Právě do této kategorie spadá i letoun Lockheed L-18 Lodestar, který vyšel pro FSX i FS9 minulý měsíc.

Lockheed Lodestar je dvoumotorový transportní letoun pro 15 až 18 cestujích, který vykonal svůj první let v roce 1939. V průběhu následujících let pak sloužil pro civilní i vojenské účely. V americké armádě používal označení C-56, C-57 a C-60 a v americkém námořnictvu R5O. Lodestar si oblíbily také mnohé známé aerolinky jako např. Sabena, BOAC nebo Pan Am. Addon obsahuje celkem 14 různých repaintů, rovnoměrně rozdělených mezi vojenské i civilní varianty.


Externí model letadla je skutečně velmi povedený, s kvalitními texturami ve vysokém rozlišení a s plynulými animacemi pohyblivých částí. Lockheed Lodestar oplývá bohatým osvětlením směrem dopředu, přistávací světla se nachází v čumáku, na podvozkových nohách a navíc má ještě výklopné světlomety na spodní straně křídel. Bohužel je s tím spojená drobná chybka - pokud necháte zapnuté světla na podvozkových nohách, zůstanou světla svítit ve stejných místech i po zatažení podvozku.


Virtuální kokpit letounu naneštěstí kvalitou za vnějškem mírně pokulhává. Obsahuje sice dobře čitelné analogové přístroje, ale na některých místech bylo použito méně kvalitních textur. Nejvíce je to znát na overhead panelu, kde se nachází hodně rozmazané popisky přepínačů. Toto je asi nejvýraznější nedostatek addonu. Je velká škoda, že si na kokpitu nedali vývojáři trochu více záležet - přeci jen zde trávíte nejvíce času. Součástí virtuálního kokpitu je také kabina pro cestující v civilním i vojenském provedení.


V předchozím odstavci jsme zmínili největší nedostatek addonu, teď se dostáváme k největší přednosti - a tou je zvuk. Zvuky motoru zní až neuvěřitelně realisticky - a to jak zvenku, tak zevnitř. Motor přede odlišně v různých otáčkách, a pěkně se poslouchá startování i vypínání. Díky charakteristickému "bublání" hvězdicových motorů velice rychle zapomenete na výše zmíněné nedostatky. Kromě motoru je velice dobře ozvučeno i zatahování a vytahování podvozku a klapek.

Letový model dle mého názoru na letadlo této velikosti a hmotnosti dobře sedí. Addon sice neobsahuje žádné checklisty nebo referenční rychlosti, přesto se s Lodestarem létá docela dobře podle pocitu. Při vytahování klapek vždy letoun značně "vyplave" nahoru, na což je potřeba během přiblížení pamatovat.

Pokud vás Lockheed Lodestar zaujal, určitě mu dejte šanci a zkuste si s ním chvilku zalétat. Kompletní addon, včetně fixů a updatu můžete stahovat ze stránek Simviation.

Stáhnout model pro FSX nebo FS9

Žádné komentáře:

Okomentovat