neděle 20. září 2015

LKMT - Dny NATO 2015

Již popáté jsem vyrazil na Dny NATO do Ostravy. Letos bylo velkým překvapením oznámení dynamické ukázky amerického AH-64 Apache, které však bohužel bylo pár hodin před začátkem akce odvoláno. I tak ale stálo za to do Ostravy zajet. Předpověď slibovala déšť a zataženo, naštěstí ale bylo po většinu dne skoro jasno. Partnerskou zemí pro tento rok se stalo Švédsko, které prezentovalo C-17 Globemaster III (ovšem se značením maďarského letectva), tankovací Hercules, vrtulník UH-60M a tři stroje z historické letky - Tunnan, Draken a Viggen.

Opět dolétl bombardér B-52H Stratofortress, tentokrát jsem měl čas nahlédnout do pumovnice a do kokpitu (i když pouze zvenku přes okno). Největším letadlem letos tu ale byl holandský tanker KDC-10. Ze zbytku statických ukázek by se ještě hodilo zmínit dvě novinky v podobě amerického AT-6B Texan II a demonstrátor L-39NG.

Za nejatraktivnější ukázku ve vzduchu považuji vystoupení polské akrobatické skupiny Orlik, létající na osmi turbovrtulových cvičných strojích PZL-130. Tento rok létalo i hodně vrtulníků - např. německý Bo-105, britský Lynx Mk8 nebo italská Agusta HH-139A. Pěknou tečkou na závěr byla dvojice francouzských Mirage 2000 - Ramex Delta a řecký Zeus Demo Team.

Žádné komentáře:

Okomentovat