středa 16. září 2015

Muzeum armády a vojenské historie v Bruselu

V centru Bruselu se nachází vojenské muzeum, jehož součástí je také obrovský hangár s civilními i vojenskými letouny. Paradoxní je, že počet a rozmanitost letadel v aviatické hale je mnohem větší, než v kdejakém výhradně leteckém muzeu. A nejedná se o žádné vraky - některá letadla vypadají, že by je stačilo jen vytáhnout ven z haly, nastartovat a odletět. Hala je velká asi 170x70 metrů a podél stěn je ochoz, na kterém jsou umístěna některá menší letadla.

Sbírka muzea pokrývá téměř celou leteckou historii, od strojů z první světové války až po F-16. Většina letadel nosí výsostné znaky belgického letectva. Nejvíce početná je sbírka letounů z druhé světové války - stojí tu např. Spitfire, Hurricane, Mosquito, Meteor, Blenheim, A-26 Invader, C-47 Dakota a Ju-52. Ale i letadel z druhé poloviny 20. století je tu mnoho - F-86 Sabre, Hawker Hunter, MiG-23, Mirage nebo F-4 Phantom. Pak tu najdeme i některé exotické kousky - např. P-38 Pembroke nebo Fairchild C119F-G Flying Boxcar. Na třech pilířích se pak nad všemi ostatními letadly tyčí jeden z prvních tryskových dopravních letounů - Sud Aviation Caravelle.

Vojenské muzeum v Bruselu mohu vřele doporučit. Pokud se navíc zajímáte nejen o letadla, ale také o vojenskou techniku obecně, pak je pro vás návštěva muzea povinností. A to nejlepší na závěr - vstup je zdarma.

Žádné komentáře:

Okomentovat