čtvrtek 11. září 2014

DCS: MiG-21bis


Zatím jsem se na tomto webu psal pouze o civilních leteckých simulátorech. Pravdou ale je, že když zrovna nemám čas ani náladu na to, abych strávil půl hodinu předletovou přípravou a další půl hodinu oživováním letadla, rád si zalétám i nějaký bojový letecký simulátor - nejčastěji DCS (Digital Combat Simulator). A už příští týden vychází pro DCS asi nejočekávanější addon vůbec - MiG-21bis od Leatherneck Simulations.

Asi bych měl nejprve alespoň stručně popsat DCS samotný. Jedná se o všestranný bojový simulátor, který se vyvinul z legendárního Lock On. Prostředí nazvané DCS World si můžete stáhnout zdarma. Obsahuje mapu Kavkazu, všechny AI jednotky a zbraně a plně létatelné Su-25T a TF-51D Mustang. Další moduly letadel lze zakoupit za rozumné ceny - např. A-10C, F-15C, Ka-50 a další. Pouze některé z nich však mají plně klikatelný kokpit a pokročilý letový model. Původně se DCS zaměřovalo na éru 80.-90. let, dnes už v něm najdeme i letadla z druhé světové války.

A právě nyní s příchodem MiGu-21 konečně DCS dostává věrně zpracovaný, plně realistický modul stíhacího letounu s všestranným použitím. U takto komplexního letadla si můžete být jisti, že několik prvních dnů strávíte studováním systémů, postupů a chování stroje, než budete schopni plně využít všech možností, které nabízí. Ke studiu máte hned několik zdrojů informací - buď interaktivní výukové mise přímo v DCS, podrobný 181 stránkový manuál nebo výuková videa na českém webu Ústav Virtuálních Pilotů. Postupně se tak naučíte letoun nastartovat, vzlétnout, přistát, zvládnete navigaci a nakonec se dostanete i ke zbraňovým systémům.


Vizuální stránka MiGu-21 je skutečně úchvatná a je ve znamení textur s opravdu vysokým rozlišením. Kokpit je vymodelovaný pečlivě do posledního detailu a je dostupný jak s anglickými, tak ruskými popisky. Zaslechl jsem názory, že kokpit až moc hýří pastelovými barvami a že vypadá až moc uměle, ale mě takto vyhovuje. Již po chvíli jsem se naučil poměrně logické rozmístění ovládacích prvků a rychle jsem se zorientoval. Možná jste zvyklí z moderních stíhaček, že všechny důležité informace vyčtete z HUDu. U MiGu-21 ale budete muset očima těkat mezi více přístroji naráz, protože zde plní průhledový displej pouze funkci vylepšeného zaměřovače.


I z venku vypadá MiG perfektně. I když je jednadvacítka konstrukčně velmi jednoduchým letadlem, přesto si autoři vyhráli s modelem do posledního nýtu. Dokonalé jsou i animace pohyblivých částí, efekty kouře, přídavného spalování a kondenzačních čar - zkrátka pastva pro oči. Graficky se rozhodně jedná o nejlepší modul pro DCS vůbec. Samozřejmostí je také detailní model poškození - většina zásahů ale končí rozlomením letounu vejpůl.


Požitek z letu je skutečně jedinečný. MiG-21 se ve vzduchu chová velmi specificky a na to je potřeba si zvyknout. Už jen samotný let je zábavou, ale když k tomu přidáte ještě možnost útoku na vzdušné i pozemní cíle, máte skutečně vystaráno na několik měsíců dopředu. S Migem si vyzkoušíte širokou škálu zbraní - od kanónu, tepelně naváděných střel, radarově naváděných střel až po bomby, nenaváděné rakety a granátometné kontejnery. Pomyslnou třešničkou na dortu jsou dvě verze jaderných pum. Radar MiGu-21 je velice jednoduchý ale lze jej použít k vyhledávání a zaměřování vzdušných i pozemních cílů. Na MiG můžeme naložit ještě spoustu dalšího vybavení - např. startovací rakety SPRD-99 pro vzlet z krátkých drah nebo při vyšší vzletové hmotnosti.


Prostoru pro vyřádění skýtá MiG-21 pro DCS skutečně hodně. Mimo výše zmíněných výukových misí tu najdeme jednotlivé mise, rychlé scénáře, kampaň, a velké využití bude mít i v multiplayeru. I když je po vizuální stránce model mnohem dál, než většina ostatních modulů, jeho hardwarové nároky nejsou nijak drasticky vyšší. I na mé staré PC sestavě se při středních detailech hýbe vše plynule. Poprvé budete moci usednout do kokpitu tohoto nejrozšířenějšího nadzvukového letounu již 18.9.2014, kdy modul oficiálně vychází. Bude k zakoupení na stránkách DCS.

Žádné komentáře:

Okomentovat