neděle 2. března 2014

Kam létat po světě na IVAO

Jak jsem slíbil ve svém předchozím článku Kam létat po Evropě na IVAO, přináším nyní výběr zajímavých oblastí ve zbytku světa. Opět se jedná jen o má subjektivní hodnocení a doporučení, dost možná i na nějakou zajímavou zemi zapomenu.


USA a Kanada
Obrovské státy s velkým počtem letišť - zde přece musí být radost létat, ne? Paradoxně Severní Amerika nemá příliš aktivních členů na IVAO, takže narazit na řídícího online nebo jiné letadlo je na takovém obrovském území velmi těžké. Je škoda, že i jedny z největších letišť světa jako New York JFK (KJFK), Los Angeles (KLAX), San Francisco (KSFO), Atlanta (KATL) nebo Miami (KMIA) většinou zejí prázdnotou. Na druhou stranu americká i kanadská divize pořádá čas od času zajímavé eventy (letecké mosty, fly-iny i RFE), kde si můžeme vyzkoušet trochu jiné postupy, než na jaké jsme zvyklí. Stejně jako v reálu jsou američtí řídící hodně v pohodě a ke své práci přistupují s nadhledem a někdy i s humorem.

Karibik
Takové legendy jako např. St. Maarten (TNCM) nebo St. Barthélemy (TFFJ) jsou nejen rájem spotterů, ale také rájem virtuálních letců. Často zde narazíte nejen na velké airlinery, ale také na menší GA letadla. Škoda, že jen málokdy se vám tu podaří narazit na online ATC.

Brazílie
Pokud se podíváte téměř v jakoukoli dobu na mapu hustoty provozu na IVAO, kromě Evropy bude nejsvětleji svítit pravděpodobně také Brazílie. V Brazílii si můžete vychutnat spoustu zajímavých letišť jako São Paulo (SBGR), Rio de Janeiro–Galeão (SBGL), Santos Dumont (SBRJ) nebo Brasília (SBBR). Také se můžete spolehnout, že na velkých letištích narazíte na ostatní provoz a často i na ATC. Pokud si dobře vzpomínám, žádné výraznější výhrady jsem k brazilským řídícím neměl. I když Brazílie je velmi aktivní na každodenní bázi, eventy se tu až tak často nepořádají.

Alžírsko a Maroko
Z celého afrického kontinentu jsem vybral pouze tyto dvě země, protože jen zde máte reálnou šanci narazit na řídící nebo další letadla. Kromě letišť v největších městech - Alžíru (DAAG) a Casablance (GMMN) jsou neméně zajímavá i letiště v poušti, např. Tamanrasset (DAAT).

Saúdská Arábie
Tato země je zajímavá hlavně tím, že se v ní každoročně pořádá event při příležitosti poutě do Mekky. Při něm přiletí několik desítek nebo i stovek letadel do Džiddy (OEJN) nebo Mediny (OEMA).

Spojené Arabské Emiráty
Díky vynikajícím scenériím Dubaje (OMDB) a Abú Dhabí (OMAA) a díky občasnému pokrytí řídícími není občasná návštěva Emirátů ke škodě.

Írán
Při pohledu na WebEye je často možné spatřit oblastní řízení Íránu a některých hlavních letišť online. I když to ale z hlediska provozu v Íránu docela žije, žádná letiště zde nejsou ničím extra zajímavá a eventů tu také není moc. Ale třeba někdo jiný v této zemi najde zalíbení...

Indie
Svého času byla Indie velice aktivní divizí, pořádající eventy víceméně pravidelně. Pokud vám nevadí trochu složitější domluva s ATC, klidně si do Indie zaleťte. K nejčastějším destinacím patří samozřejmě Nové Dillí (VIDP) a Bombaj (VABB).

Indonésie
Číslo jedna z celého asijského kontinentu. A to nejen provozem a pokrytím řídícími, ale také rozmanitostí letišť a častými eventy. Mohu velice doporučit návštěvu Jakarty (WIII) nebo Bali (WADD). Neméně zajímavá jsou ale i další ostrovní letiště.

Nová Kaledonie
Posledním aktivním ostrůvkem uprostřed offline oblasti je francouzsky mluvící Nová Kaledonie. Krásná příroda přímo vybízí k nějakému VFR polétání. Přiletět ale můžete klidně i s nějakým větším letadlem do hlavního města Nouméa (NWWW). Tato divize velmi často pořádá kvalitní eventy, které sice neoplývají masivní účastí, ale zase mají o to více přátelštější atmosféru.

Žádné komentáře:

Okomentovat