úterý 25. března 2014

FS Recorder - vytuněné replay pro FS9 i FSX

Mnoho z nás jistě používá ve Flight Simulatoru Instant Replay. Určitě jste si ale všimli několika nevýhod a chyb - např. možnost přehrát pouze několik posledních minut letu nebo občasné cukání a dokonce chvilkové záseky při přehrávání. Tyto chyby se snaží napravit doplněk FS Recorder, který existuje ve verzi pro FS9 i FSX. Nejenže opravuje nedodělky, ale dokonce přidává mnoho užitečných funkcí navíc.


Po jednoduché instalaci se objeví v menu Flight Simulatoru nová položka FS Recorder. Nejprve otevřeme menu Settings, kde mimo jiné můžeme nastavit parametry pro Instant Replay. Nejsme omezení délkou, pouze vlastní velikostí souboru, kam se neustále ukládají poslední chvíle letu. V detailnějším nastavení Instant Replay pak je nejdůležitějším parametrem Interval. Ten totiž určuje "jemnost" přehrávání. Pro skutečně plynulý pohyb doporučuji alespoň 1/24 sek. V okýnku pod ním pak můžeme zvolit co vše chceme nahrávat. V pravé části okna pak můžeme zapnout nahrávání AI provozu. To je obzvlášť užitečné při online létání, kdy budete mít zachycen i veškerý okolní provoz (avšak pouze ve FSX, ve FS9 je totiž okolní provoz řešen formou Multiplayeru). Interval pro AI provoz může být klidně větší, 1 sekunda je naprosto dostačující.


Kromě Instant Replay pak máme možnost nahrát libovolně dlouhý úsek letu pro pozdější přehrávání volbou Record. Po nastavení parametrů pak jsme upozorněni o probíhajícím nahrávání zprávou vpravo dole. Po ukončení nahrávání pouze zadáme název souboru (FS Recorder ukládá nahrávky ve vlastním formátu .frc). Opětovné přehrání je možné kdykoliv pomocí volby Play nebo Play as Traffic. Play se podobá klasickému Instant Replay, kde lze volně měnit pohledy. Můžeme si také zapnout Control Window pro pohodlnější ovládání přehrávání nebo Data Window s aktuálními parametry letu. Při volbě Play as Traffic pak volně pokračujeme v právě probíhajícím letu, přičemž se objeví AI letadlo, které bude kopírovat trasu našeho nahraného letu. To se hodí např. pro trénink letu ve formaci.

FS Recorder také umožňuje nastavení vlastních pohledů, které je mnohem detailnější, než základní nastavení Flight Simulatoru. Např. pro Tower View můžeme manuálně nastavit souřadnice a výšku "pozorovatele", pomocí čehož např. můžeme docílit pohledu z perspektivy spottera. Zrovna tento fígl používám v tomto videu, které jsem natočil před třemi lety.


Video bylo vytvořeno pomocí volby Render Video v menu FS Recorderu. Jeho obrovskou výhodou oproti běžným programům pro nahrávání obrazovky je nahrávání v konstantně zvoleném framerate. I majitelé slabších strojů tak mohou nahrát naprosto plynulé video při maximálních detailech. Jedinou nevýhodou ovšem je, že FS Recorder při renderování nenahrává zvuk. Musíte si ho tedy nahrát samostatně a pak spojit v nějakém programu pro střih videa. Při renderování také musíte nechat stále otevřené okno Flight Simulatoru.

Pokud budete FS Recorder používat pro nahrávání vašeho online létání, vřele doporučuji nastavit si pár nejdůležitějších klávesových zkratek (FS Recorder  Keyboard Controls), alespoň pro započetí a ukončení nahrávání. Pokud chcete mít nahrané např. pojíždění a vzlet, musíte zkrátka sami manuálně nahrávání zapnout. Obrovskou výhodou ale je, že Instant Replay můžete zpětně uložit jako .frc soubor (FS Recorder  Instant Replay → Save...), takže nikdy nepřijdete o žádné zajímavé přistání.

FS Recorder má samozřejmě mnohem více funkcí a nastavení, než jsem zde popsal. Je škoda, že jeho vývoj byl pravděpodobně ukončen v roce 2012. Poslední dostupnou verzí je 2.18 alpha. Žádné problémy jsem ale při jejím používání neměl, zdá se býti stabilní.

Stáhnout FS Recorder pro FSX
Stáhnout FS Recorder pro FS9

Žádné komentáře:

Okomentovat