sobota 22. února 2014

T-6G Texan - výcvikový warbird pro FSX (Freeware)


Po delší době jsem narazil na velice kvalitní freewarový addon pro FSX. Tentokrát je jím klasický výcvikový stroj North American T-6G Texan. Během druhé světové války sloužil jako pokročilý výcvikový letoun, na němž se letci zdokonalovali v ovládání pokročilého letadla, aby následně mohli přesedlat do stíhaček jako např. P-51 Mustang. O jeho nadčasovosti svědčí také fakt, že v současné době stále existuje spoustu udržovaných letuschopných kusů v původní vojenské podobě nebo v podobě různých civilních přestaveb. Některé se dokonce účastní populárních závodů Reno National Air Races.

Dnes si představíme addon, který obsahuje model civilně přestavěného T-6G. Hned po instalaci si všimneme, že tu najdeme pouze dvě barevné varianty - červenobílou Marines a zelenobílou USAF. Externí model nevypadá nejhůře, ale kvality např. A2A letadel nedosahuje. Také samotné textury sice působí trošku umělým dojmem, ale jsou poměrně detailní - lze si všimnout např. nýtů na křídlech. Také tu najdeme speciální panel (Shift+1), pomocí nějž můžete např. zašpalkovat letadlo nebo dát chrániče na pitotky. Sice vizuální drobnost, ale potěší.

I když sice tento model trochu pokulhává v exteriéru, ve virtuálním kokpitu zase všechno dohání. Všechny přístroje jsou ve velice detailně zpracované a perfektně čitelné, všechny páčky jsou na svém místě, vpravo se pak nachází panel s přepínači. Navíc kromě panelu pilota je stejně detailně vymodelovaný i panel instruktora, který se skladbou přístrojů mírně liší. Pokud se tedy ve virtuálním kokpitu posuneme dozadu (Ctrl+Backspace), můžeme si vyzkoušet i pilotáž ze zadního sedadla.


Letový model Texana musím zejména pochválit za zdařilou simulaci chování letounu při pádových rychlostech. Pokud při nízké rychlosti přitáhnete, letadlo nejen že začne padat, ale také se nakloní na křídlo. Pokud jste létali Il-2 Sturmovik, víte přesně o čem mluvím. Díky své vyšší váze není letadlo předurčeno na žádnou zběsilou akrobacii - reakce na vychýlení výškovky i křidélek jsou možná pomalejší, než byste čekali. Také simulace systémů letadla je na vyšší úrovni, než je běžné u freewarových modelů. Např. při stání na zemi při volnoběhu nebude možné vysunout klapky - až po přidání plynu a tím pádem i natlakování hydrauliky se klapky začnou pohybovat. V kneeboardu nalezneme kompletní checklisty, referenční rychlosti máme stále před sebou přímo na panelu v kokpitu.


Zvuk hvězdicového devítiválce je reprodukován solidně, stejně tak zvuky podvozku a klapek. Nepodařilo se mi najít nic, co bych tomuto modelu mohl vyloženě vytknout, takže ho můžu vřele doporučit. I když tento addon Texanu vyšel už v roce 2010, svou kvalitou předčí i většinu nově vydávaných přídavků pro FSX. Pokud budete létat online, používejte v letovém plánu jako ICAO typ letadla "T6".

Stáhnout model pro FSX
Stáhnout update
Stáhnout 3 další repainty

Žádné komentáře:

Okomentovat