pondělí 2. prosince 2013

Nové online nástroje pro sledování provozu na IVAO

Vývoj desktopového programu The Eye byl před pár měsíci definitivně ukončen. The Eye byl užitečný v tom, že obsahoval všechny nástroje pro sledování provozu na síti IVAO pohromadě. Ačkoli program stále funguje, jeho podpora je ukončena a kdykoli ze dne na den může přestat zobrazovat data. Jako ne zcela plnohodnotnou alternativu tu máme WebEye, který se sice stále vyvíjí, ale kompletní funkčnosti The Eye stále nedosahuje. Tento rok také vzniklo spoustu malých dílčích nástrojů, které předkládají různé pohledy na aktuální stav sítě IVAO.

Prvním nástrojem je oficiální IVAO Heart Beat. Ten zobrazuje aktuální stav serverů zajišťujících webové služby, samotných IVAO serverů a mailových serverů.


Pak tu máme dva samostatné nástroje od Pima Oude Veldhuise - IVAO Friendwatcher a IVAO Statistics. Friendwatcher, jak už název napovídá, umí po zadání VIDů přátel sledovat jejich aktivitu na síti. V případě, že se uživatel přihlásí jako pilot, uvidíme jeho letový plán, pokud jako ATC, uvidíme jeho pozici. Zajímavá je také možnost nechat si poslat e-mail v případě, že se někdo z přátel připojí k síti.

Statistics pak ukazují v koláčových grafech nejčastěji používané typy letadel, volací znaky, letiště apod. Ovšem pozor, nejedná se ale o aktuální stav v daném momentě, ale o data zprůměrovaná za poslední 2 měsíce.


Již delší dobu mohou vlastníci iPhonu nebo iPadu používat pro sledování aplikaci IVAO - Into the Sky, která v podstatě supluje funčkost WebEye, ale v poněkud ergonomičtějším prostředí. Před pár týdny vznikla podobná aplikace i na Android, s názvem IVAO DroidEye. Zatím je ale pouze v betaverzi, moc toho neumí, ale to se snad s časem změní. Aplikaci jsem chvíli testoval, ale jakmile jsem zjistil, že stav který zobrazuje je "zamrzlý" z dat z minulosti, odinstaloval jsem ji. Snad se autorovi podaří aplikaci dovést do funkčního stavu.


Škoda, že zatím neexistuje takový komplexní nástroj, jako vataware pro VATSIM. V tomto směru má IVAO ještě co dohánět. A malý tip na závěr: na stránce new.ivao.aero můžete sledovat průběh tvorby nových webových stránek ivao.aero.

1 komentář:

  1. No konečně nový oficiální web IVAO. Jsem zvědavý na design. Snad nezklame, současný vývoj webu vypadá graficky nadějně.

    OdpovědětVymazat