sobota 9. července 2011

LiveATC.net - streaming frekvencí řízení letového provozu po celém světě

Služba LiveATC.net funguje úspěšně již několik let. Podobně jako FlightRadar24.com sdružuje do jedné sítě majitele přijímačů SBS, LiveATC.net sdružuje majitele klasických radioscannerů, aby následně vytvořil databázi frekvencí, které lze živě poslouchat. Nutno poznamenat, že to byl právě LiveATC, který jako první poodhalil pro mnohé dosud skryté prostředí leteckého provozu.

V databázi LiveATC.net nalezeneme stovky letišť, u větších máme k dispozici jak frekvence věže, approach nebo departure, tak třeba i ground a delivery. Dále jsou i některé oblastní frekvence, pokrývající horní část vzdušného prostoru. Třešničkou na dortu jsou pak HF frekvence, pokrývající většinou prostory, kde není dosah pozemních radarů - tradičně např. nad oceány. Vyhledávat dostupné frekvence lze buď zadáním dané konkrétní frekvence v MHz, zadáním ICAO kódu letiště, nebo vyhledáním letiště na mapě.

Kvalita streamování jednotlivých stanic se hodně liší. Někteří poskytovatelé mají k dispozici ziskové externí antény, kde slyšíme perfektně jak pozemní stanici, tak letadla, nikomu ale nic nebrání začít streamovat jen s příručním scannerem s pendrekovou anténou. Zde pak kvalita značně pokulhává a často vůbec není rádiové relaci rozumět. Většina streamů je v kvalitě 32 kbps, což ale naprosto stačí na zachycení pouze hlasu.

Pokud naleznete vaše oblíbené letiště a začnete ho pravidelně poslouchat, může se stát, že jednou prostě poskytovatel stream dočasně pozastaví, nebo ho může i klidně zrušit. Nic totiž nezavazuje poskytovatele, aby streamoval 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Naštěstí trend spíš poukazuje na to, že přibývá více nových stanic, než kolik jich ubude. Nejvíce pokrytých letišť nalezneme v USA, v Evropě je jich ale také dost. V ČR nalezneme nově nedávno pokryté stanice Prahy Ruzyně, a to konkrétně Praha Radar (approach), Ruzyně Radar (director), a Ruzyně věž, všechny ve velice dobré kvalitě.

LiveATC nabízí i mobilní aplikace pro iPhone a Android, nic vám ale nebrání poslouchat i na jiných zařízeních, jelikož jsou dostupné streamy jak v mp3, wma, tak rm. LiveATC je podle mě ideální pro lidi, kteří nemají radioscanner, ale chtějí se naučit poslouchat radiokorespondenci ATC. Své opodstatnění ale má i pro majitele scannerů, které prostě baví poslouchat třeba stanice v Americe, nebo třeba na druhé straně světa v Japonsku. Pěkné je třeba i najít si pokrytou stanici v LiveATC, a zároveň ve FlightRadaru24, a pak sledovat jak letadla na "radaru" tak je i poslouchat.

Žádné komentáře:

Okomentovat