sobota 1. září 2018

DCS: F/A-18C Hornet

V červnu 2018 konečně vyšel dlouho očekávaný modul pro vojenský simulátor DCS World - DCS: F/A-18C Hornet. Zatím je ve stádiu Early Access - to znamená, že některé pokročilé funkce letounu a některé zbraně ještě nejsou k dispozici. Už teď se ale jedná o nejvěrnější simulaci F/A-18 dostupnou široké veřejnosti. Po A-10C a Mirage 2000C tak dostáváme další moderní bojové letadlo s klikatelným kokpitem pro DCS.


Stíhačka F/A-18 Hornet byla vždy mým oblíbeným americkým vojenským letadlem. Obdivoval jsem zejména všestranost, kterou tento stroj oplývá - možnost útočit na vzdušné i pozemní cíle, možnost přistávat na letadlové lodi, tankovat ve vzduchu... Toto vše už nyní lze v DCS s Hornetem nacvičovat. Máme tu k dispozici střely vzduch-vzduch AIM-9 Sidewinder, AIM-7 Sparrow a AIM-120 AMRAAM. Pro útok na pozemní cíle zatím můžeme použít neřízené rakety a neřízené bomby. Naváděné střely vzduch-země a naváděné pumy budou přidány později.

Co se týče senzorů, zatím tu máme pouze radar v módu vzduch-vzduch se základními funkcemi. Později bude přidána možnost útočit na více vzdušných cílů najednou (TWS) a mód vzduch-země. Těšit se můžeme také na zaměřovací kontejner ATFLIR, datalink nebo HMD (Helmet-mounted display).


Zároveň s uvedením tohoto modulu do DCS byla přidána i letadlová loď třídy Nimitz s funkčními katapulty a záchytnými lany. Přiblížení a přistání na letadlové lodi není vůbec snadné - v přistávací konfiguraci je Hornet velmi citlivý na změny tahu a i malá korekce může způsobit příliš rychlé klesání nebo stoupání. Občas se také stává, že i když se dotknete dráhy ve správném místě, záchytný hák se od země odrazí a nezachytí se žádné ze čtyř lan. Pak nezbývá než přidat plyn a přistání opakovat.

Pokud neumíte nebo nechcete pracovat s editorem misí, pak si s Hornetem zatím moc neužijete. Najdete tu jen pár interaktivních tréninkových misí pokrývajících základní ovládání letadla a pak několik jednoduchých rychlých misí. Další obsah by měl postupně přibývat, měli bychom se dočkat i plnohodnotné kampaně. Samozřejmě můžete také létat v multi-playeru, ale kvůli některým chybějícím systémům na vás protihráči zatím budou mít navrch. A nebo si můžete stáhnout některé uživatelské mise a kampaně ze stránek Eagle Dynamics.


S každou novou verzí DCS World rostou úměrně i systémové požadavky - a nejvíce je to patrné právě v komplexních modulech jako je F/A-18C. Pokud máte slabší PC sestavu, asi budete muset drasticky snížit detaily a grafické efekty. Na mém PC zatím vše běží relativně plynule na střední až vyšší detaily, ale třeba exploze způsobí znatelný pokles FPS. V multi-playerových misích, kde se pohybuje větší množství jednotek, může DCS v paměti zabrat i více jak 16 GB.

Hornet pro DCS není zrovna levný. V předprodeji stál 60 dolarů, nyní dokonce 80 dolarů. Na druhou stranu, podobně komplexní addony pro civilní letecké simulátory stojí často ještě víc. Pokud se tvůrci budou držet svých plánů a dokončí vše, co naslibovali, bude DCS: F/A-18C Hornet rozhodně nejlepším modulem s poměrem cena/obsah. DCS World je aktualizován zpravidla dvakrát do měsíce a pro Hornet se vždy najde nějaká oprava nebo nová funkcionalita.

Žádné komentáře:

Okomentovat