neděle 15. listopadu 2015

LKAA FIR 30 HRS Online 2015


Poslední dobou se mi zdá, že kvalitních eventů na IVAO pomalu ubývá. Dříve se konal téměř každý víkend alespoň jeden Real Flight Event na libovolném letišti, často se jich dokonce sešlo i více v jeden den. Dnes když občas nakouknu do kalendáře na WebEye, většinou spatřím jen jeden nebo dva online dny (které se stejně ani moc nedodržují).

Proto jsem se těšil na největší event pořádaný českou divizí - každoroční třicetihodinovku. Ta mě ještě nikdy nezklamala a nejinak tomu bylo i letos. Naplánována byla na 13. a 14. listopadu. Asi největší změnou byl systém bookování reálných letů, který se s dvouroční přestávkou opět vrátil zpět. Letový řád byl ale převzat z letního období, kdy byl mnohem větší provoz. Kromě pravidelných linek se v nabídce vyskytly i nepravidelné cargo lety nebo soukromé lety.


Podmínkou pro udělení ocenění do profilu bylo absolvování alespoň pěti letů z bookovacího systému. Toto zapříčinilo, že jsem se ve čtyřech z pěti letů vydal daleko za hranice českého vzdušného prostoru. Kdyby byly nějak bodovány i nebookované lety, určitě bych častěji provedl přelet Praha-Brno. Ačkoliv tedy byly otevřeny pozice Brno radar a Tuřany věž, moc provozu k řízení se tu během eventu nevyskytlo. Musím ale říct, že sobotní přílety do Prahy jsem si opravdu užil, protože díky silnému větru s poryvy až 30 uzlů bylo každé přistání zajímavou výzvou.


Líbí se mi, že si stále tato akce zachovává vysokou úroveň a může toho účastníkovi nabídnout mnohem více oproti ostatním eventům. Ať už to je například vylepšený bookovací systém, pomocí něhož je možné řídícímu poslat Delay Message, příchozí e-mail se statistikami ihned po dokončení letu, kvalitní webkamery z řídící místnosti i z místnosti pilotů streamující pomocí služby Twitch nebo soutěž pro nejaktivnější piloty o produkty společnosti REX. Všechny tyto drobnosti dávají dohromady jednu z nejlépe organizovaných akcí na IVAO vůbec.


Doufám, že i příští rok se podaří nasadit laťku opět o něco výš a že stále je zde prostor ke zlepšení. Organizátorům třicetihodinovky patří obrovský dík za jejich úsilí spojené s přípravami a realizací takto náročné akce. Snad se tedy příští rok opět všichni sejdeme na frekvenci.

Žádné komentáře:

Okomentovat