středa 29. října 2014

AirwaySim - online simulace řízení letecké společnosti


Když se budeme bavit o leteckých simulátorech, pravděpodobně málokoho napadne v této souvislosti sem zařadit také simulace řízení letecké společnosti (česky to zní docela krkolomně, anglický název "Airline Management Simulation" je asi výstižnější). V současné době je nejčastější podobou online "hra", kde se hráči snaží v konkurenci ostatních hráčů (aerolinek) uspět na globálním trhu zakládáním leteckých spojení mezi městy a vytvořit prosperující leteckou společnost. Dnes se podíváme na jednu velice podařenou realistickou simulaci AirwaySim, která patří k nejlepším v tomto žánru.

AirwaySim se skládá z několika samostatných herních světů, které se liší časovým rozpětím a různou obtížností. Do každého z těchto světů můžeme i uprostřed hry vstoupit a založit zde svou vlastní aerolinku. Hra probíhá v reálném čase, jeden herní den trvá přibližně půl hodiny. Při vytváření je klíčovým momentem výběr základny - ideálně by se mělo jednat o velké letiště s co nejmenším počtem konkurentů. Později s růstem společnosti je samozřejmě možné založit další základny. Po založení letecká společnost obdrží na účet určitou sumu peněz z úpisu akcií.


Jakmile je společnost založena, můžeme začít obstarávat letadla. Je možno koupit nebo pořídit na leasing jak použitá, tak nová letadla. Samozřejmě nová letadla od výrobců je doporučeno objednávat až v pozdějších fázích hry, neboť čekací lhůty na doručení letadla jsou mnohem delší. Výhodou ale je, že si můžeme letadlo nakonfigurovat přesně podle přání a případně dostat i nějaké množstevní slevy. V AirwaySim najdeme téměř všechny typy civilních letadel, včetně různých variant motorů s různou spotřebou paliva, maximální vzletovou hmotností a doletem.

Až pořídíme letadlo, je třeba začít zakládat linky. U každé potenciální destinace máme informace o odhadované poptávce a nabídce na trase. Je třeba zvolit dny v týdnu, kdy se bude létat a v kolik hodin. Důležité je také nastavení ceny letenek. Během otevření linky jsou automaticky zakoupeny sloty na daných letištích.


Posledním krokem k úspěšnému startu je přiřazení linek k jednotlivým letadlům a vytvoření časového plánu letadel. Mezi jednotlivými lety by měla být dostatečná pauza, aby nevznikala zbytečná zpoždění nebo zrušení letů. V plánu je potřeba také vyhradit čas na pravidelnou týdenní a měsíční údržbu (A-check a B-check).

Pak si jen stačí počkat na první výsledky. U každé linky se objeví procento vytíženosti a zisk. AirwaySim má opravdu obrovské množství grafů a tabulek, z nichž se dá vyčíst, jak si společnost vede. To, že se jedná skutečně o business simulaci potvrzuje i možnost nahlédnutí do rozvahy, výkazu zisku a ztrát a cash flow.


AirwaySim ale nabízí mnohem víc, než jen prosté kupování letadel a zakládání linek. Důležitou roli zde hraje také marketing (vedení reklamních kampaní v různých regionech nebo na různé linky), finance (získávání dalších finančních prostředků pomocí bankovních půjček), personalistika (nastavení platů pro jednotlivé skupiny zaměstnanců) nebo třeba pojištění letadel. Dokonce je možné vytvářet i aliance s ostatními společnostmi. Možností, jak upravit chod společnosti k obrazu svému, je skutečně hodně.

Podobných online her zaměřujících se na simulaci řízení letecké společnosti je více, ale AirwaySim mě zaujal svým grafickým zpracováním, přívětivým a přehledným rozhraním a dotaženým obchodním modelem. Jediná věc, která mi tu jaksi chybí, je možnost přepravovat kromě cestujících i náklad. Není ale vyloučeno, že se tato možnost objeví někdy v budoucnosti. AirwaySim bohužel není zadarmo, je zde potřeba zakoupit kredity, které se pak odečítají při vstupu do hry a pak každý další týden. Je však k možno si vyzkoušet jeden týden v demo světě.

Žádné komentáře:

Okomentovat