sobota 11. ledna 2014

Aerosoft Global Air Traffic Control - simulátor řízení letového provozu obsahující všechna letiště světa

Funkci pilota mám nejen na IVAO mnohem radši než funkci řídícího letového provozu. I přesto mě ale zaujal před Vánocemi vydaný program Global Air Traffic Control (GATC) od společnosti Aerosoft. Tento simulátor ATC se odlišuje od podobně zaměřených simulátorů zejména kompletní světovou databází letišť (včetně navigačních bodů, SID a STAR tratí) a také svou přizpůsobitelností.


Po spuštění GATC si můžete vybrat několik režimů simulace. První je klasický režim, kde si vyberete letiště a nastavíte hustotu provozu, popřípadě počasí. Poté je tu Rush hour, což je spíše herní režim - provoz každou minutou více houstne a je stále těžší vše uřídit. Hra končí kolizí dvou letadel, přičemž se vám zobrazí vaše skóre. Dalším režimem jsou scénáře. Zatím jsou dostupné pouze čtyři výukové scénáře a jeden příběhový. Pak už zbývá pouze Multiplayer, o němž se ještě zmíním později.

Vaším úkolem je vždy bezpečné navedení přilétajících letadel z prvního bodu příletové trasy na dráhu a odlétajících letadel z dráhy na konečný bod odletové trasy. Ovládání je realizováno buďto přes textové příkazy nebo myší - kliknutním na letadlo a vybráním rychlosti, kurzu a výšky, případně kliknutím a táhnutím (pro nastavení kurzu, let na daný waypoint nebo povolení k ILS přiblížení). Ovládání myší přejde velice rychle do krve a přijde mi mnohem pohodlnější. Zatím ale není možné myší zadat např. příkaz pro urychlení manévru (expedite).


V GATC vždy zastáváte pozici přibližovacího stanoviště i věže. To znamená, že mimo navádění letadel musíte také povolovat přistání a vzlet na dráze. To může být docela složité na větších letištích, kde v reálu často působí i více jak dvě stanoviště. Toto se rozhodli tvůrci vyřešit zabudováním Multiplayeru, kde se můžete po LAN spojit s dalším řídícím a letadla si mezi sebou předávat. Pokud se ale budete snažit vše ukočírovat sami, asi si budete muset často simulaci zapauzovat (i při pauze lze rozdávat příkazy). Když už nestíháte letadla skládat za sebe, oceníte také implementaci vyčkávání (buďto automaticky při dosažení konce příletové trasy nebo na zadaném waypointu).

Prostředí radarové obrazovky je velice dobře přizpůsobitelné. Lze zapínat nebo vypínat jednotlivé odletové a příletové tratě, další navigační body, vzdálenostní kruhy, znázornění výšky terénu, apod. Dále je možnost načíst OpenAir soubory, které pak vykreslí hranice vzdušných prostorů. V základu už jsou k dispozici pro většinu evropských států a není problém si najít další na internetu. Nechybí také možnost si kompletně změnit barevné schéma a následně všechna tato nastavení uložit do souboru.


Zvuky se omezují pouze na hlasová oznámení nebo varování, např. nové letadlo na příletu, opuštění dráhy nebo výstraha při sblížení dvou letadel. Někteří kritizují absenci zvukové komunikace ATC s letadly, ale pro mě toto nepředstavuje zásadní problém. Vývoj řízení letového provozu už stejně pomalu směřuje spíše k datové komunikaci.

Vývojáři poskytli základní databázi letadel a aerolinek, kterou však díky vestavěným editorům není problém upravit nebo obohatit o další. I když je tedy provoz generován náhodně, na jednotlivých letištích bude zhruba odpovídat letadlům a společnostem, které jej běžně navštěvují. Rozličnost typů letadel je z pohledu simulace velmi důležitá - musíte si např. dávat pozor, abyste hned za pomalý vrtulák nepustili na přiblížení třeba Airbus A380.

GATC na mě udělalo dojem jednoduché, ale přitom komplexní simulace, která díky databázi všech světových letišť jen tak po pár dnech neomrzí. Na diskuzním fóru lze vidět, že tvůrci reagují na přání uživatelů a snaží se program stále vylepšovat. Cena 25€ plně odpovídá jeho kvalitě. Pokud přemýšlíte o koupi, může vám také pomoci demoverze omezená jen na jedno letiště a 20 minut. Nebo se podívejte na následující video řízení v Brně-Tuřanech.

4 komentáře:

  1. Velmi pekne napisane. Este by som dodal, ze v buducnosti by mal byt aj scenario editor. Neviem kedy ho spustia, ale dufam, ze coskoro. Potom bude ten simulator dokonaly! ;)
    Ricci

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jakým způsobem lze editovat reálný provoz jako máte u LKTB. Tomas.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,

    lze tak velice jednoduše učinit v editoru, který je součástí GATC. Spouští se z hlavního menu Help → SDK → Airline Editor. Zde si můžete vytvořit vlastní aerolinky, přiřadit jim letadla, kterými létají a na jaké letiště létají.

    Je možné i vytvářet nebo editovat letadla pomocí Help → SDK → Aircraft Editor.

    OdpovědětVymazat