sobota 9. listopadu 2013

Freewarový DC-10 pro FSX

Už dlouho jsem neviděl žádný kvalitní freeware addon velkého dopravního letadla. Až nedávno jsem narazil na McDonnell Douglas DC-10 od známého autora Thomase Rutha. Tento třímotorový dopravák, předchůdce MD-11, už v dnešní době pomalu dosluhuje. V pasažérské verzi jej provozuje už jen Biman Bangladesh Airlines, který ale plánuje jejich brzké vyřazení, nákladní verzi provozuje v Americe ve velkém ještě např. FedEx Express. Pokud máte rádi velká letadla s klasickými analogovými budíky, tak přesně tohle je letoun pro vás.


Po stažení addonu zjistíme, že ve skutečnosti obsahuje téměř všechny verze DC desítky - DC-10-10, DC-10-15, DC-10-30, DC-10-40, také cargo verzi DC-10-10CF a tanker KC-10. V každé verzi pak máme dvě až tři livreje a stáhnout si můžeme spoustu dalších. Externí model je ucházející, včetně animací všech pohyblivých částí.

Pokud se přesuneme dovnitř, zjistíme, že virtuální kokpit je zpracován velmi detailně. Poloha všech důležitých přístrojů a přepínačů sedí, jenom snad na můj vkus je kokpit až moc "plochý" - přístroje jsou placaté a nevystupují příliš do prostoru. Dalším nedostatkem je nepřesný ukazatel EPR (tahu motorů). Ačkoli by při vzletu při plném tahu měl dosahovat až 1.80, ukazuje jen přibližně 1.35. Přitom motory určitě jedou na plno - letoun má velké zrychlení i blízko maximální vzletové hmotnosti. Plně funkční je panel autopilota, na overhead panelu a panelu letového inženýra je funkční přibližně polovina přepínačů. Nejdůležitější ovládací prvky elektrických, hydraulických, palivových a klimatizačních systémů ale funkční jsou.


K letovému modelu mám jedinou výtku - citlivost na křidélka je až příliš vysoká. Stačí malý náklon doleva, a stroj reaguje až příliš čile, i když je plně naložen. Je škoda, že si s letovým modelem autor trošku více nepohrál. Všechna ostatní heavy letadla reagují trošku jinak.

Ještě pár slov k navigaci. Pokud budeme chtít létat podle reálných tras včetně SID a STAR, asi si stáhneme vasFMC a budeme spokojeni. Realističtější volbou by ale bylo zabudování inerciálního navigačního systému Delco Carousel IV-A INS. Do něj v podstatě zadáme souřadnice waypointů, a letadlo podle nich poletí. Tento systém používaly téměř veškeré dopraváky v 70.-80. letech.


Bohužel, dokumentace k tomuto modelu není příliš obsáhlá. Přítomen je pouze čtyřstránkový popis tlačítek a přepínačů na panelech. Výkonnostní tabulky jsem si tak dohledal zvlášť (odkaz níže). I když z celého modelu mám poněkud rozporuplné pocity, přesto jej mohu doporučit. Už jen proto, že kvalitnější model DC-10 (ani placený) jsem nenašel.

Stáhnout model pro FSX
Stáhnout dodatečné repainty
Performance Charts

Žádné komentáře:

Okomentovat