čtvrtek 1. srpna 2013

Letecké muzeum Graz - Thalerhof

Na letišti druhého největšího města Rakouska se nachází malé, ale velice zajímavé letecké muzeum. Svou malou rozlohu totiž plně kompenzuje rozličností typů letadel a velice dobrým stavem všech exponátů. Muzeum je otevřené pouze ve dny, kdy je to ostatním institucím v Rakousku zapovězeno - tedy v pouze v neděli a ve svátky. 

V exteriéru jsou umístěny bývalá letadla polské armády Antonov An-2, MiG-15 a PZL TS-11, dále americký Aermacchi MB-326M a rakouský Saab 35 Draken. Největším letadlem je bývalý německý Transall C-160. Aermacchi a Draken měly otevřenou kabinu, An-2 a Transall byly celé zpřístupněny návštěvníkům. Kokpity těchto letadel jsou ve velice dobrém stavu, snad jen v Transallu chybí více přístrojů na centrálním panelu.

V nepříliš velikém hangáru se pak tísní další letadla švédské výroby - Saab 29 Tunnan, Saab 32 Lansen, Saab 37 Viggen a další Draken, tentokrát ve švédských barvách. K dalším zajímavým kouskům pak řadím De Havilland Venom, Dassault Mirage III S a Hawker Hunter ve švýcarských barvách a maďarský MiG-21. Zajímavá je i rakouská Cessna L-19 Bird Dog, jejíž kokpit se poměrně hodně liší od ostatních civilních Cessen.

Letecké muzeum v Grazu rozhodně stojí za návštěvu, pokud máte více času, tak doporučuji zajet i na nějaké spotterské místo, protože jen během naší půlhodinové návštěvy zde přistávalo nebo startovalo asi 5 větších letadel.

Žádné komentáře:

Okomentovat