čtvrtek 20. června 2013

Lockheed Martin F-35 Lightning II pro FSX

Není zcela obvyklé, že by vznikaly kvalitní addony nejmodernějších vojenských letadel. Důvod je zřejmý - většinou nejsou k dispozici materiály, které jsou nutné pro věrnou reprodukci charakteristik letounu. Před pár dny ale vyšel jeden excelentní freeware model nejnovějšího amerického víceúčelového stíhače F-35 Lightning II pro FSX. S tímto letadlem si opravdu užijete hodně legrace, protože to není jen tak obyčejná stíhačka, jak by se mohlo na první pohled zdát.


F-35 existuje celkem ve třech verzích, přičemž všechny jsou součástí tohoto addonu. F-35A je základní stíhací verzí, F-35B se dokáže přeměnit na letadlo s vertikálním startem a přistáním a F-35C má zvětšené rozpětí křídla a zpevněný podvozek pro konvenční přistání na letadlové lodi. Každá verze má ještě několik repaintů. Najdeme tu barvy nejen USAF, ale také např. britského a holandského letectva, které mají F-35 v budoucnosti také provozovat. Externí model je vymodelován opravdu detailně, včetně animace všech pohyblivých částí.


Kokpit se skládá hlavně z velkého dotykového displeje a HUDu nad ním. Na displeji lze zobrazit spoustu informací a to v podobě, jakou si naklikáme. Můžeme tak například mít displej rozdělen čtyři menší části, nebo jedu větší a dvě menší, atp. Jednotlivých obrazovek je tu opravdu hodně a všechny jsou zpracovány velmi podrobně. Radar zobrazuje dokonce i okolní letecký provoz. HUD není pouze přebrán z defaultní F/A-18, jak už jsem to u pár freewarových stíhaček viděl, ale zobrazuje mnohem více informací.


Asi nejzajímavější je létání s verzí F-35B. Tlačítkem HOOK/STOVL vlevo na panelu totiž přepnete letadlo do vertikálního módu, kdy se dokáže při velice malé dopředné rychlosti vznášet ve vzduchu. Ovládání není úplně stejné, jako např. u vrtulníku, a tak je potřeba si na něj chvíli zvyknout. Letadlo dokáže letět jak v STOL módu, kdy dosahuje nízké rychlosti, nebo VTOL módu, který umožňuje kolmý start a přistání, ovšem pouze při nižší hmotnosti. Letadlo se ve všech módech letu chová velice stabilně ale přitom dostatečně citlivě.

Zvuky jsou vlastní a zní vcelku věrohodně. Součástí modelu jsou také checklisty, referenční rychlosti a 35-ti stránkový manuál. Na tomto modelu jsem nenašel jedinou věc, která by se mi nelíbila. A nejpodstatnější je, že je opravdu zábava s ním létat.

Žádné komentáře:

Okomentovat