úterý 9. dubna 2013

SunCalc - vždy se sluncem v zádech

Jednou z primárních starostí fotografa je nasvícení scény. A pokud fotíme venku, tak nasvícení bude ovlivňovat zejména aktuální poloha slunce na obloze. Při focení letadel, pokud fotíme běžně bez uměleckých záměrů, se snažíme docílit toho, aby sluneční paprsky dopadaly pokud možno co nejkolměji na bok letadla. A protože se poloha slunce mění nejen s denní dobou, ale také s ročními obdobími a místem na zemi, neuškodí nějaký jednoduchý nástroj, pomocí něhož bychom si mohli zjistit, odkud a kdy nám bude sluníčko svítit.


Jedním z takových nástrojů je i webová aplikace SunCalc. Funguje velmi jednoduše, na podkladu Google map buď vyhledáním, nebo manuálním umístěním vybereme střed, v kalendáři sledovaný den, a na časové ose denní dobu. Na kruhu pak uvidíme žlutou čáru reprezentující východ slunce, červenou čáru západ slunce, a oranžovou polohu v zadaném čase. Horní část do žluta vyplněného půlměsíce pak zobrazuje maximální výšku slunce v roce, spodní část minimální výšku a oranžový půlkruh výšku ve vybraný den. Samozřejmostí pak jsou i časy východu, svítání, soumraku a západu slunce ve zvolený den.

SunCalc tak spotteři ocení zejména při návštěvě nových letišť, kde ještě nejsou seznámeni s místními podmínkami, ale i pokud letiště dobře znáte, neuškodí si občas ověřit přesný svit slunce v čas, kdy má přiletět nějaké zajímavé letadlo. Např. v Brně-Tuřanech bývá zvykem po většinu roku ráno a večer fotit ze severního okraje letiště, jelikož slunce již překročí práh dráhy, a zároveň se tak dá zjistit, do kdy jde fotit z vyhlídkové terasy letadla na střední stojánce. Možností využití je ale více, a třeba díky SunCalcu najdete i nová místa pro působivé fotografie.

Žádné komentáře:

Okomentovat