úterý 2. dubna 2013

Dassault Falcon 50 - snad jediný slušný freeware bizjet pro FS9 a FSX


Business jety nemají zrovna silné zastoupení v simulátorovém světě, a kvalitních placených addonů pro Flight Simulator (lhostejno které verze), byste spočítali na prstech jedné ruky. Pokud se pak budeme bavit o freewarových addonech, zde je situace ještě horší. Mnoho je jich tvořeno pouze externím modelem, nebo panelem, poskládaným z defaultních přístrojů. Snad jedinou světlou výjimku, kterou jsem zatím našel, je francouzský tryskáč od francouzského tvůrce, Dassault Falcon 50.

Falcon 50 už je starší letadlo, které se však v modernizovaných verzích vyrábělo ještě donedávna. Dosahuje nadstandardních výkonů v oblasti doletu, dostupu i maximální rychlosti, jak je u letadel této kategorie běžné. Zaujme také jeho třímotorová konstrukce, a pěkný design.

Model je k dispozici jak pro FS2004, tak FSX, i když s malými rozdíly. Externí model je spíše průměrný, sice příliš neoplývá detaily, ale nevypadá vyloženě špatně. Ve verzi pro FSX najdeme pět variant, tři civilní a dvě vojenské.


Kokpit je jak ve 2D, tak 3D provedení. Ačkoli některé přístroje jsou použity z defaultních letadel, a některé vůbec nejsou funkční, a tvoří je statická textura, jako celek působí jak 2D panely, tak virtuální kokpit hodně profesionálně. V reálu existuje buď glass cockpit, nebo kompletně analogový kokpit, zde však máme analogový umělý horizont a obrazovku HSI, což je sice malá chybka, ale zamrzí. Ve 2D je vyveden i plně funkční overhead panel, což je rozhodně velké plus. Součástí virtuálního kokpitu je také plně vymodelovaná kabina.

S letadlem se létá příjemně, dokonce i výkony letadla "papírově" sedí, takže není problém při menším zatížení  létat nad Mach 0.80 a nad 40000 stop. Díky základnímu autopilotu není problém si integrovat vasFMC nebo Integrated Simavionics, a létat i RNAV. Pro FS9 existuje upravený panel pro ISG, pro FSX jsem ho mírně upravil, a dávám k dispozici. Pokud budete létat online, vyplatí se znát také ICAO kód tohoto letadla - FA50. Na IVAO v MTL sice není, ale můžete použít např. Yak-40 (YK40), který vzdáleně Falcona připomíná.


Jediné, co mi vadí trochu více, je absence vlastních zvuků motorů Garrett. Musíme si tak vystačit se zvuky z defaultního Learjeta, popř. použít zvuky jiných motorů. Pro motory Garrett jsem však žádný soundpack nenašel.

Na závěr bych rád podotkl, že i přes výše zmíněné nedostatky se jedná o jeden z nejlepších a nejucelenějších business jetů pro FS, se kterým je radost létat.

Stáhnout model pro FS9
Stáhnout model pro FSX
Stáhnout panel.cfg s ISG pro FS9
Stáhnout panel.cfg s ISG pro FSX

1 komentář: