pondělí 25. února 2013

Antonov An-12BK - nový freeware pro FS2004


Pro Flight Simulator můžeme nalézt mnoho kvalitních freeware addonů pro letadla východní provenience. Mnoho lidí ale vyzkoušelo pouze Tu-154 od Project Tupolev, a tím jejich znalosti končí. Kvalitního freewaru je tu mnohem více - např. před měsícem se objevil nový komplexní addon transportního čtyřmotorového vrtuláku - Antonovu An-12BK.

Samotný .zip soubor má asi 200 MB, což už předznamenává, že autoři si dali opravdu záležet. Hned první věc, která mě zamrzela, je skutečnost, že zde nalezneme pouze stručný třináctistránkový manuál v ruštině. Zrovna u takovéhoto typu letadla to je více než škoda, protože naučit se sám ovládat letadlo, které ve skutečnosti řídí dva piloti, letový inženýr, navigátor a radista, není zrovna lehký úkol. Na rozdíl od Tu-154 zde Antonova po nahrání letu dostaneme už s nahozenými motory, a pokud chceme začínat "Cold and Dark", musíme nejdříve nahrát defaultní Cessnu, vypnout motor a pak nahrát Antonova. Také tu nenalezneme panel na nastavení ovládání jako u Tu-154 nebo mnou dříve recenzovaného Il-76, což je možná pro začátečníky dobrá zpráva.


Externí model se mi velmi líbí, textury jsou velmi detailní, a nalezneme v balíčku várku hned 20 livrejí. Nákladní rampa se dá otvírat, vymodelovaný je i vnitřek letadla. Realistický je také kouř, který se line z motorů při větším tahu. Dále máme k dispozici asi 15 obrazovek velmi detailních 2D panelů, a relativně kvalitní virtuální kokpit, včetně vymodelované posádky. Na rozdíl od Tu-154 tu nejsou všechny spínače klikatelné, řekl bych, že systémově není až tak propracován, jako právě Tupolev. Zvuky jsou slušné, nechybí ani hlášení posádky (v ruštině).


Po zhruba půl hodince jsem zjistil, jak zapnout APU, jak nastartovat motory, jak sesynchronizovat gyra, jak naladit VORy a NDB, a hlavně jak funguje autopilot. Ten je velice primitivní - umí držet výšku, a měnit náklon. Ačkoliv tedy jsem byl schopen s letadlem vzlétnout, pořád nechápu zejména panel navigátora, jehož nastudování by možná vydalo na samostatnou knížku. Jakmile jsem se s letadlem rozjel na dráze a vzlétl, hned jsem poznal, že tento letoun se chová úplně jinak, než jakýkoli jiný stroj, který jsem kdy ve Flight Simulatoru řídil. Těžko se to popisuje, ale úplně jde cítit zpoždění a setrvačnost, než letadlo zareaguje na změnu směru. Pocit skutečného letu byl asi nejlepší, co jsem zatím zažil. Už jen kvůli tomu doporučuji Antonova stáhnout a vyzkoušet.

Pokud tedy nemáte strach, rozumíte trošku ruským mašinám, a jste schopni obětovat pár hodin samo-učením, pak je pro vás Antonov-12 tou správnou volbou.

Stáhnout An-12BK pro FS2004 z AVSIMrus

Žádné komentáře:

Okomentovat