sobota 19. ledna 2013

de Havilland Canada DHC-7 (Dash 7) pro FS9 i FSX


Dash 7 je velice netradiční čtyřmotorové turbovrtulové STOL letadlo, které dokáže přepravit až 50 pasažérů. Bylo ho vyrobeno jen něco přes 100 kusů, a v dnešní době už létá na pravidelných linkách hlavně jen v Kanadě, a nebo u Air Greenland. Nedávno jsem objevil tento poměrně nový freewarový model pro FS9 i FSX, který již od pohledu vypadal velmi slušně. Pojďme se na něj podívat trochu blíže.


Model najdeme v podstatě ve třech verzích - pro pasažéry, kombinovaný, a ve speciálním výzkumném provedení British Antarctic Survey. U každé verze pak je i několik livrejí, nechybí ani již zmiňovaný Air Greenland. Model z venčí vypadá naprosto průměrně. Žádné extrémní detaily, ale ani žádné velké zjednodušování. Všechny pohyblivé části jsou samozřejmě animované, líbí se mi hlavně velké množství malých spojlerů po délce celého křídla, které se vysunují při zatáčení.


Uvnitř vypadá model také přijatelně. Ve 2D kokpitu nalezneme několik samostatných panelů, overhead panel je bohužel zpracován pouze jen z dolní poloviny. Všechny přístroje jsou ale vyvedeny podle reálné předlohy, vše je na své místě. Autopilot se také ovládá jako u opravdového Dashe 7, což považuji za velice důležité. Na overhead panelu nejsou funkční všechny přepínače, ale nejdůležitější funkce např. pro nastartování motoru nebo připnutí generátorů zpracovány jsou. Virtuální kokpit vypadá hodně "ploše", ale zase je plně klikací, včetně overheadu (samozřejmě ale fungují jen ty přepínače, které jsou zpracované). Velice se mi také líbí výkonnostní tabulky na beranech a karta rychlostí na pedestalu, i když bohužel je statická a nereflektuje aktuální zatížení letadla. Jako takový bonus u tohoto modelu je také zpracovaná virtuální kabina, což se u freewaru jen tak nevidí.


Letový model se mi zdá velice povedený, opravdu jde cítit, že je to STOL letadlo schopné velmi krátkých vzletů i přistání - a to dokonce i na nezpevněných runwayích. Velice citlivé je letadlo zejména během zatáčení - zde je potřeba pro plynulou zatáčku velmi jemně ovládat knipl. Balíček obsahuje také autentické zvuky, včetně calloutů druhého pilota. Pěkný je také zvuk při rozjíždění po runwayi, kdy jde opravdu slyšet "drncání" o asfalt nebo o trávu.

V neposlední řadě je potřeba vychválit jak velice dobře zpracovanou a obsáhlou dokumentaci, v adresáři /Documentation, tak přímo checklisty a výkonnostní tabulky přímo ve Flight Simulatoru v Kneeboardu (klávesa F10). Ten, kdo má rád turbovrtulové stroje si určitě s tímto modelem užije spoustu hezkých letů. Není problém si do něho zabudovat i nějaké FMC (např. Integrated Simavionics), ale myslím že v krajinách, kde tento letoun létá, si každý vystačí jen s radionavigací.

Stáhnout model pro FS9 nebo FSX (odkazy úplně dole na stránce)

Žádné komentáře:

Okomentovat