středa 6. června 2012

Boeing Stearman - cvičný dvouplošník pro FS9 i FSX

Po delší době jsem objevil velice kvalitní freeware addon pro FSX, který běží bez problémů i v FS9. Jedná se o starobylý cvičný dvouplošník Model 75 "Stearman" Kaydet, nebo také přezdívaný Boeing Stearman. I když se začal vyrábět již před druhou světovou válkou, v dnešní době je ještě stále v provozu několik desítek kusů, mimo jiné i v ČR.


V balíčku najdeme hned několik verzí tohoto stroje (PT-13, PT-17 a PT-27), a u každé ještě několik repaintů (vojenských i civilních). Externí model je velice detailní, což si lze všimnout zejména na motoru a lankách pohyblivých částí. Textury repaintů jsou ve vysokém rozlišení. Snad ještě lépe vypadá letadlo zevnitř. Najdeme zde jak 2D panel, obsahující přesně namodelované přístroje, tak virtuální kokpit, který je taktéž vymodelován do nejmenších detailů. Celkově tento addon působí téměř jako velice kvalitní payware.


K tomuto letadlu patří neodmyslitelně i typický zvuk hvězdicového motoru, který je reprodukován pomocí vlastních zvuků velice obstojně. Letový model se mi zdá věrohodný, se Stearmanem se létá velice dobře, i když je potřeba si zvyknout na pár odlišností, spojených s touto konstrukcí. Zejména pak díky špatnému výhledu dopředu je třeba létat okruhy "utaženější", a zatáčet na co nejkratší finále tak, abychom stále měli dobrý výhled na dráhu.

Jedinou výtku, kterou k tomuto modelu mám, je absence jakékoli dokumentace, checklistů a referenčních rychlostí, které tak musíme dohledat samostatně. Letadlo sice není komplikované na obsluhu, a pádovou rychlost také snadno odhadneme, ale přece jen se jedná o docela zásadní nedostatek. Každopádně to už nezmění skutečnost, že se jedná o velice zdařilý addon, který si zaslouží pozornost.

Žádné komentáře:

Okomentovat