pátek 13. ledna 2012

Lockheed L-149 Constellation - legendární airliner pro FS9 a FSX


Lockheed Constellation, přezdívaný "Connie" je jedno z nejznámějších dálkových dopravních letadel poválečné éry. Známý je především svým ladným designem, a hlavním poznávacím znakem jsou jeho trojité svislé ocasní plochy. Není náhodou, že pro tento typ nedávno vznikl velice kvalitní freeware model pro FS2004 i pro FSX.

Tento model má konečně nejen kvalitní 2D panely, ale i plnohodnotný virtuální kokpit. Vše je téměř dokonalou replikou tohoto historického stroje. Mám pocit, že jediný defaultní přístroj je autopilot z DC-3. Jedná se o jednoho z prvních autopilotů vůbec, takže umí pouze držet kurz a výšku. Ačkoliv se může zdát kokpit poměrně jednoduchý, nelze zapomenout na panel letového inženýra, kde nalezneme další přístroje a ovládací prvky pro motory. Myslím, že průměrnému pilotovi nebude trvat příliš dlouho, než se zorientuje, a pomůže mu i obsáhlý ale přehledný anglický manuál, obsahující i checklisty, výkonnostní tabulky a grafy.




Zvuky jsou převzaty z defaultní DC-3, ale není problém použít jakékoli vlastní. Já našel sound pack k Super Constellation, což sice není úplně přesný stroj jako L-149, ale zní velice dobře. Užitečné jsou i call-outy prvního důstojníka, který ohlašuje rychlosti (V1, VR, V2), klapky nebo podvozek.


Externí model vypadá pěkně, obsahuje všechny důležité animace, a hezký je i efekt výfukových plynů při plném tahu motorů. V základu dostaneme dvě livery - KLM a El Al, ale určitě není problém sehnat jich mnohem víc, jelikož se jedná o populární model. Model nemá virtuální kabinu, ale řeší to podobně, jako např. Level-D 767 - tedy pouze křídla a ocas, takže si můžeme například při replayi nastavit pohled z boku na křídlo.

Letový model je podle slov autorů velice reálný, což samozřejmě je velmi těžké posoudit, ale rozhodně se letoun chová uvěřitelně. Také je poznat, že je mnohem více citlivější na ovládání výškovky, než křidélek - patrně asi kvůli velkému horizontálnímu stabilizátoru. Přistávání je s tímto letadlem opravdový požitek.

Co dodat - snad jen to, že jde o velice použitelný a zajímavý freeware model, navíc pro oba simulátory. Jeho popularitu dokládá i to, že je to jedno z nejčastěji používaných historických letadel na IVAO.

Stáhnout model pro FS2004 i pro FSX
Stáhnout sound pack pro Super Constellation (nakopírovat do adresáře /Lockheed_L-149/sound)

Žádné komentáře:

Okomentovat