čtvrtek 9. prosince 2010

Freeware Iljušin IL-76TD pro FS2004

Mnoho z vás zná určitě velice kvalitní freeware addon legendárního ruského dopravního letadla Tupolev Tu-154, hlavně díky jeho české verzi (ke stažení na flightsim.cz). Já osobně jsem dlouho hledal kvalitní model nákladního Iljušinu IL-76 - a po vyzkoušení několika hodně podprůměrných addonů jsem konečně narazil na kompletní balík od Sergeje Varnavskiho.


Hned dopředu musím říct, co jediného mi na tomto modelu vadí - absence 3D virtuálního kokpitu. Zrovna zde by se myslím hodil, protože výhled přes velký 2D panel není úplně ideální. Zbytek modelu je ale vyveden na výbornou. Už zmiňovaný 2D panel používá hodně přístrojů z Tu-154, což ale vůbec není na škodu. 2D panelů je hned několik, a to jak samostatný panel pro kapitána a prvního důstojníka, tak panel letového inženýra a navigátora. Součástí je dokonce i povětrnostní radar. Navigaci je možno provozovat jak přes klasický (a složitý) inerciální systém, tak přes GPS KLN-90B. Autopilot se v ovládání mírně liší od Tupolevova, ale obsahuje téměř identické funkce.

Letový model myslím docela sedí, opravdu jde poznat, že jde o těžký neobratný "náklaďák". Možná jen se mi zdá, že se letadlo chová až příliš "strojově" - jako by letělo po předem dané kolejnici. Možná se tak chová i reálné letadlo, to nemohu posoudit.

Externí model je velice detailní, včetně animací reverzů, spojlerů nebo třeba přistávacích světel. Potěší také pěkné kouřové stopy za motory, tak charakteristické pro tento letoun. Součástí balíku je ale pouze jeden repaint, a to konkrétně společnosti Volga-Dněpr.


Bohužel tento model může být pro piloty, kteří nejsou zvyklí na ruská letadla téměř nepoužitelný. Pokud létáte s Tu-154, neměli byste mít větší problémy, a postupným zkoušením se naučit základní ovládání a postupy. Anglický manuál jsem nenašel, k dispozici je pouze velice obsáhlý návod v ruštině. Zkrátka komplexnost addonu si žádá určitý čas na naučení. Pokud máte pro ruská letadla slabost, je toto určitě další výborný kousek do sbírky.

Žádné komentáře:

Okomentovat