sobota 7. března 2020

DCS: F-16C Viper


Když byl na konci roku 2018 oznámen další oficiální modul do DCS - F-16C Viper, měl jsem z toho smíšené pocity. Faktem je, že F-16 je jedno z nejrozšířenějších všestranných bojových letadel současnosti, takže jeho zastoupení v DCS dává určitě smysl. Na druhou stranu po boku ostatních existujících addonů do DCS jako např. F/A-18, F-14 nebo A-10 nepřináší žádnou zásadní speciální vlastnost, která by posunula simulaci na vyšší úroveň.

Když před dvěma lety vyšel F/A-18C Hornet, byl to první moderní námořní letoun s klikatelným kokpitem. Minulý rok dvoumístný F-14B Tomcat přinesl možnost spolupráce posádky. Ať se snažím sebevíc, nemohu přijít na nic podstatného, co by vás donutilo ke koupi F-16C. A navíc DCS ještě musí soupeřit s jiným, velmi zdařilým simulátorem téhož stroje - Falconem BMS, který je možno získat za zlomek ceny zakoupením původního Falcona 4.0.

Viper byl při spuštění Early Access v říjnu 2019 vydán ve značně okleštěné podobě. Podobně jako Hornet před dvěma lety postrádal mnoho pokročilejších systémů a zbraní. Překvapila mě ale třeba absence modelu poškození - pilot v F-16 byl v podstatě nesmrtelný. A pak tu byly další drobnosti jako třeba jen jedna dostupná livery nebo bugy v základních systémech letadla. Celkově se mi vydání modulu zdálo hodně uspěchané.


Teď už to bude téměř půl roku od vydání, a Eagle Dynamics stihl opravit nezávažnější chyby, dodělat model poškození a přidat pár nových systémů (např. mód radaru Track While Scan nebo Datalink). I když bych si přál, aby nové funkce přibývaly rychleji, chápu, že Eagle Dynamics je poměrně malý vývojový tým, který navíc ještě pracuje zároveň na nových mapách, dalších modulech, a na samotném jádru simulátoru.

Aby tato minirecenze nevyzněla až příliš negativně, tak se zmíním i o dvou pozitivech. Grafické zpracování F-16C je na špičkové úrovni (zejména vynikne v kokpitu) a letový model působí velmi uvěřitelně. Je skutečně cítit rozdíl plně naloženého letadla oproti letadlu s prázdnými pylony a poloprázdnými nádržemi.


V přímém porovnání s modulem F/A-18C Hornet ale stejně nevychází F-16C Viper jako příliš dobrá volba. Za stejnou cenu nabízí Hornet navíc možnost operovat z letadlových lodí a pár zbraňových systémů navíc (nejen v aktuálním stavu Early Access, ale i v plně kompletním stavu). Po F-16C tedy sáhnou pravděpodobně pouze ti, kteří mají k Viperu hlubší citový vztah.

Mimochodem - před pár dny vyšel DCS World ve verzi 2.5.6. Hlavní novinkou je lepší ztvárnění vodních ploch a nočního osvětlení. Zlepšování grafického vzezření ale jde ruku v ruce se stoupajícími požadavky na hardware. S tímto posledním updatem mi jede DCS výrazně pomaleji. Možná už pomalu nastává čas na upgrade PC.

Poznámka: V době psaní tohoto článku byla k dispozici stále pouze jedna oficiální livery pro F-16C Viper. Na screenshotech jsou použity livery stáhnuté z uživatelských souborů DCS. Ty však nejsou přístupné v multiplayeru.

Žádné komentáře:

Okomentovat