neděle 8. července 2018

Intrepid Sea, Air & Space Museum

Atrakcí číslo jedna pro mě v New Yorku bylo Intrepid Sea, Air & Space Museum - letecké muzeum situované na letadlové lodi USS Intrepid zakotvené na molu 86 v Manhattanu. Součástí muzea je samotná letadlová loď (včetně hlavní paluby, velitelského můstku, hangáru a spodní obytné části), molo s nadzvukovým dopravním letadlem Concorde a ponorka USS Growler s naváděnou raketou Regulus I.

Vyjmenovávat všechna letadla, která jsou vystavená na letadlové lodi, mi přijde zbytečné. Proto jen vyzdvihnu ty nejzajímavější - Lockheed A-12 (předchůdce SR-71 Blackbird), F-14 Tomcat, Dassault Étendard IV a IAI Kfir. Na palubě se pak ještě nachází přístřešek, kde probíhá renovace letadel, a pavilón s raketoplánem Entreprise, kde je také vystaven sestupový modul ruského Sojuzu.

Na molu se také čas od času konají doplňkové akce - v době mé návštěvy tu zrovna byl food festival West Side Eats. Vstupenka pro dospělé stojí 33 $ a opravňuje vás k prohlídce celé USS Intrepid a ponorky USS Growler. Navíc je možné zakoupit komentované prohlídky, včetně prohlídky interiéru Concorde.

Žádné komentáře:

Okomentovat