pátek 23. března 2018

Návštěva simulátoru Boeingu 737 MAX a F-16 v Brně – Buď Pilot

V Brně nedávno vzniklo nové simulátorové centrum - na Úvozu byl koncem minulého roku zprovozněn simulátor Boeingu 737 MAX a F-16. Pokud si tedy Moravané chtějí vyzkoušet pilotování v kokpitu moderního dopravního letadla nebo bojové stíhačky, nemusí už se nutně plahočit do Prahy, ale stačí zajet do centra Brna.


Simulátory se nacházejí v nákupním centru Tivoli. Nejprve se člověk ocitne ve stylovém baru s leteckou tematikou, odkud je proskleným oknem vidět přímo na simulátor Boeingu 737. Jedná se o jediný simulátor 737 ve verzi MAX v České republice. Hlavním rozdílem verze MAX oproti předešlé generaci jsou čtyři velké multifunkční displeje podobné těm z Boeingu 787 Dreamliner.


Zkusil jsem si krátký okruh se startem a přistáním v Brně, pak přiblížení okruhem na dráhu 08 v Innsbrucku a závěrem přistání na Madeiře. Při prvním přistání jsem ještě nedokázal správně odhadnout výšku letadla, takže jsem podrovnal příliš brzy a následný dosed na dráhu byl trochu prudší. Dá se ale na to rychle zvyknout a další přistání už byly mnohem preciznější.

Pocit z letu je skutečně vynikající, hlavně díky širokoúhlé 220° projekci ve vysokém rozlišení a dobrému ozvučení. Řídící prvky letadla na obou stranách jsou propojené a mají příjemnou odezvu při manévrování. Instruktor může nastavovat simulaci pomocí tabletu, takže je možné se okamžitě přesunout na vybrané místo, změnit čas nebo počasí.


V další místnosti se nachází simulátor stíhačky F-16. Ten pohání Falcon BMS, takže je možné nacvičovat i bojové operace. Kokpit je obložen dotykovými displeji, na nichž lze pohodlně ovládat veškeré funkce letadla. Nejvíce mě zaujalo provedení head-up displeje, který není promítán na projekční plátno, ale podobně jako v reálném letadle přímo na průzor před pilotem.

Zkusil jsem si dogfight s dvěma MiGy-19 a pak jednoduchou akrobacii nad letištěm. Opět se jednalo o intenzivní zážitek - díky širokému zornému poli má člověk dobrý odhad rychlosti a prostoru.


Návštěvu obou simulátorů mohu vřele doporučit. Jedná se o unikátní zážitek nejen pro zkušené letce, ale i pro začínající piloty. Doufám, že provozovatelům zůstane chuť oba simulátory dále zlepšovat, případně i zkonstruovat další věrné repliky reálných letounů. Simulátorové centrum Buď Pilot má rozhodně našlápnuto správným směrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat