neděle 27. srpna 2017

LZSL - SIAF 2017

Letošní program mezinárodních leteckých dní na základně ve Sliači byl velice pestrý. Proto ani více jak tříhodinová cesta mě neodradila od návštěvy tohoto středoslovenského letiště.

Hlavním lákadlem byl tovární Airbus A380 F-WWOW, který přiletěl z Toulouse a předvedl velice elegantní ukázku ostrých zatáček při minimální rychlosti. Dalším klíčovým momentem bylo vystoupení akrobatické skupiny Al Fursan ze Spojených arabských emirátů na strojích Aermacchi MB-339NAT. Díky cvičení Ample Strike se tu na průletu ukázal i bombardér B-52. A slovenská vládní letka prezentovala svou kompletní flotilu - Tupolev Tu-154, Airbus A319 a Fokker 100.

Ze zajímavých dynamických ukázek zmíním ještě španělský F/A-18 Hornet, chorvatskou akrobatickou skupina Krila Oluje se stroji PC-9M, solo display F-16 v podání tureckého Solo Türk a slovenskou bezmotorovou leteckou skupinu Očovskí bačovia. Ze statických ukázek zmíním jen relativně nový vrtulník UH-60M slovenských vzdušných sil.

Zkrátka jednalo se o atraktivní podívanou od začátku až do konce. Akce se zdařila i z organizačního hlediska - zdržení bylo minimální na příjezdu i odjezdu z parkoviště a také při bezpečnostních prohlídkách před vstupem do areálu. Jen malou nevýhodou byl fakt, že sobotní a nedělní program se mírně lišil - jen v sobotu totiž létala A380 a B-52, v neděli pak B-1. Ale tyto logistické důvody jsou ospravedlnitelné.

Žádné komentáře:

Okomentovat