sobota 5. prosince 2015

Tipy pro stavbu PC určeného primárně na letecké simulátory


Mé šest let staré PC postavené na platformě Intel Core 2 Duo již poslední dobou ve Flight Simulatoru nepodávalo dobré výsledky. S tím, jak se zlepšuje kvalita addonů - letadel i scenérií - vzrůstají také úměrně nároky na hardware. Proto jsem se rozhodl, že již nastal ten správný čas pro pořízení nového počítače. V tomto článku bych chtěl popsat způsob uvažování, který mě provázel při výběru jednotlivých komponent. Mým cílem bylo vytvořit efektivní a vyváženou sestavu s ideálním poměrem cena/výkon a primárně zaměřenou na provozování leteckých simulátorů.

Začněme procesorem. Podzim 2015 byl ve znamení nástupu nových procesorů od Intelu s platformou Skylake. Bohužel, jediné dva procesory podporující přetaktování (i5-6600K a i7-6700K) byly v ČR nedostatkovým artiklem. Nakonec jsem tedy zvolil Intel Core i5-6600 s tím, že taktování oželím a ušetřím téměř 1000 korun. Přece jen čtyřjádro s Turbo Boostem až 3,9 GHz by mělo zajistit dostatečný výkon.

Výběr základní desky z hlediska samotného výkonu není příliš podstatný, já jsem vybral ASUS Z170-P. Tento čipset podporuje přetaktování, takže mi poskytuje i možnost případného upgradu procesoru v budoucnosti. Nicméně pokud byste chtěli ušetřit pár stokorun, můžete pořídit jinou základní desku se socketem 1151 - např. některou s čipsetem B150.

V dnešní době při výběru paměti je třeba vyřešit dilema zda pořídit 8 GB nebo 16 GB. Já jsem pořídil dva osmigigabytové moduly DDR4 paměti Kingston HyperX Fury Black. Z vlastní zkušenosti vím, že při běžícím FSX, Active Sky a prohlížeči s několika záložkami není problém obsadit až 7 GB paměti. Zatím tedy 8 GB ve většině případů stačí, ale mít rezervu do budoucna určitě neuškodí.

Asi nejtěžší pro mě byla volba grafické karty. Po dlouhém uvažování jsem nakonec vybral GeForce GTX 960 se 4 GB paměti. Model GTX 960 se nabízí buď ve 2 GB nebo 4 GB verzi, přičemž cenový rozdíl je minimální. Během mého sledování si Flight Simulator na některých velkých letištích při maximálním rozlišení textur (4096x4096) zabral kolem 2,2 GB grafické paměti. Pokud máte Full HD monitor, tato karta střední třídy bude naprosto postačující. Pokud máte monitor s vyšším rozlišením, asi byste si měli připlatit za vyšší model GTX 970.

Velmi důležitá je také investice do SSD disku. Vybral jsem Kingston HyperX Savage 480GB. Ten má jak dostatečnou kapacitu na spoustu addonů, tak nadprůměrnou rychlost čtení a zápisu. Na SSD disku se skutečně nevyplácí šetřit, jinak se budete potýkat s dlouhým nahráváním, rozmazanými texturami nebo dokonce krátkými záseky během letu.

Už nám zbývá jen vybrat zdroj. Já jsem vybral Zalman ZM500-GSII, který s výkonem 500 W nabídne dostatečnou rezervu pro případné další upgrady.

Při prvních testech mě tato sestava příjemně překvapila. Na velkých letištích, kde jsem dříve měl v Airbusu od Aerosoftu kolem 10 FPS mi nyní FPS neklesne pod 30. Vše je perfektně plynulé, nedochází k žádným zásekům a doba spouštění se zkrátila z osmi minut na jednu minutu. Pokud taky uvažujete o novém PC, snad vám tento článek trošku pomůže zorientovat se v aktuální nabídce.

7 komentářů:

  1. Tento počítač není vhodný pro letecké simulátory ale pro jeden letecký simulátor - FSX. Ostatní budou trpět volbou CPU - i5 místo i7 a volbou grafiky - GTX960 namísto GTX980Ti

    Ono i ta i5 není zdaleka tak super. Jako psychologickou hranici dobrého CPU pro FSX považuji 4.5GHz na Intelu a 6GHz na AMD. Pokud FPS neklesne pod 30, znamená to že někde něco není nastaveno na maximum. Na novém počítači ale maximalizovat nastavení chceme.

    Naschvál... Co takový KLAX, KSEA, KJFK... nebo jen prostý EGLL s ORBX England regionem... a hezky maximální autogen.. teprve tam člověk zjistí jak slabý počítač má a že za 20FPS stable bude rád. Ukázkové video: https://www.youtube.com/watch?v=i4z17lQs8GY

    Lidi s podstatně silnějším železem neudrží takové frame raty... Takže buď se šulí nastavení nebo je 30FPS holá lež. Tady video z počítače postaveného na Extreme řadě.. přetaktováno na 4.7GHz https://www.youtube.com/watch?v=lZdcLgqAnhE 30FPS? Ani náhodou

    OdpovědětVymazat
  2. Mimochodem k novému počítači se hodí i nový simulátor. Chtělo by to ideálně GTX970 jako základ. Ale P3Dv3 běží lépe než FSX.

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za názor. Asi jsem možná měl dodat, že sestava by měla být nejen efektivní a vyvážená, ale také cenově dostupná. Většina lidí si bohužel nemůže dovolit i7-4960X a čtyři GTX Titan X v SLI.

    Nechtěl jsem dělat nějaké exaktní benchmarky, jen jsem chtěl zmínit, že při lepším grafickém nastavení teď dosahuji více snímků za vteřinu. Těch 30 FPS tedy rozhodně není myšleno při maximálních detailech. Stejně jako většina lidí jsem si našel optimální poměr mezi vzhledem a plynulostí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemůžeš brát JirkuK vážně, ten jakmile neutratí za PC přes 50 tisíc, tak to pro něj není dobrej počítač.

      Vymazat
    2. Je ale dobré uvádět, že těch X FPS je dosaženo při nějakém nastavení, lidi to pak může zklamat.

      Jinak E procesor není pro FSX nutný, stejně tak 4 titani nedávají smysl. Na FSX stačí ta 960tka v pohodě. Na P3D už je to málo a pro decentní nastavení je nutná alespoň 970.Dokonce ani 2 karty ve sli nedávají smysl. Například betatester P3D říká že SLI je potřeba pouze pokud budeš lítat s vysokou oblačností a SGSSAA... Doporučuje ale právě to osmijádro, pro budget sestavy pak jako minimum uvádí právě tu GTX970

      Jinak typické sestavy jsou takovéto:

      http://www.prepar3d.com/forum/viewtopic.php?f=6315&t=113792
      http://www.prepar3d.com/forum/viewtopic.php?f=6315&t=115596

      nebo co se typicky řeší na ORBX forech
      http://www.orbxsystems.com/forum/topic/106175-p3d-v3-titan-x-or-2-x-980-sli/

      není to můj rozmar ale běžné sestavy pokud člověk chce eye candy simulátor.

      Jinak osobně bych šel do i7-4790k, procesor, deska a 16GB DDR 1600MHz vyjde na 15 tisíc, ty DDR4+Z170 deska+taktovatelná i5 vyjde na 14 tísíc... tisícovka rozdíl za o třídu lepší procesor i bez přetaktu mi přijde jako dobrá volba... Až v případě OC začne být lepší Skylake, ale to pak bude chtít pořádné chlazení... nějaký All In One vodník bude ideál.

      Vymazat
  4. Lukáš Vítek: a kde to píšu? Pro FSX to není nejhorší sestava, byť o tisíc korun navíc a mohlo to mít i7-4790k a tisícovka by se do toho 20+ tisícového rozpočtu na upgrade určitě našla.

    Upgrade na počítač vhodnější pro P3D nebo X-Plane pak vyjde o další 4 tisíce víc (z 960 na 970), v případě použití nejsilnější karty na trhu (z 960 na 980Ti) 11 tisíc víc a takový počítač vydrží ještě hodně dlouho a po nějaké době bude daleko prodejnější než průměrné CPU a decentní grafika.

    Když ale člověk k tomu bude kupovat zdroj, bednu, rozumnější chlazení (pořádný vzduch nebo AiO vodu + systémové chlazení, jen hloupý ventilátor stojí 500), větší monitor (27"+), operační systém tak je to dalších 15-20 tisíc, k tomu dalších cca 25 za to co je uvedeno v článku, jeden další extra disk na data a tradá 50 je tady ani člověk nemrkne... Má extra mašinu? Určitě ne. Rozdíl 50 tisíc za mainstream herní počítač vs 61 tisíc za high end už určitě nezní jako drtivý rozdíl

    OdpovědětVymazat
  5. Jinak ten rozdíl i5-6600k vs i7-4790k je přesně 1429Kč, tak o trošku víc než jsem před chvílí psal... nějak takhle:

    http://www.czc.cz/154159,152750,150122/kody a http://www.czc.cz/176319,176249,167802/kody

    ta i5 po OC dosáhne +- na základ té i7.. o tom že v multi thread bude i7 podstatně lepší není třeba mluvit. Ano paměti jsou na i7 pomalejší, i když ty 2166 se dají koupit i v DDR3 provedení, ale na paměti FSX nestojí rozdíl bude v lepším případě atakovat desetiny procenta.


    Jinými slovy sestava s i7 nebude stát o ranec víc než i5... stejně tak sestava s i7 a GTX960 nebude stát radikálně víc (procentuálně) než sestava s GTX970 nebo klidně i tou 980Ti

    OdpovědětVymazat