čtvrtek 15. ledna 2015

Basler BT-67 - freeware letadlo pro FSX a P3D


Kurz koruny vůči euru i dolaru stále stoupá a tím se stává nákup addonů pro Flight Simulator stále víc nevýhodný. Z toho důvodu jsem se rozhodl, že se po několika recenzích placených letadel vrátím zpět k letadlům zdarma. Již dlouho jsem chtěl udělat recenzi na Basler BT-67, ale stále jsem nějak nemohl tomuto letadlu přijít na chuť. Pak se mi jej ale podařilo mírně vylepšit a teď je s ním radost létat.

Basler BT-67 je vlastně starý dobrý Douglas DC-3 "Dakota" po hodně důkladném faceliftu. Přestavba spočívá v prodloužení a zpevnění trupu, modifikaci křídla, vybavení turbovrtulovými motory a zabudování moderní avioniky. Primárně se ale již nejedná o letadlo pro cestující, jeho hlavním zaměřením je přeprava nákladu do nehostinných oblastí. Doposud bylo provedeno celkem 58 těchto přestaveb, takže se jedná o relativně žádaný typ letadla.

Tento freeware nám nabídne v základu celkem čtyři varianty - známý červeno-bílo-modrý Polar 5 s lyžemi nebo bez lyží, Thai Air Force a Colombia Air Force. Externí model vypadá velice dobře, textury jsou dostatečně detailní a všechny pohyblivé části mají ucházející animace.


Ještě o něco lépe je na tom virtuální kokpit, který byl vymodelován s velkou pečlivostí. Trošku může zamrzet, že je zde použit panel rádia z defaultní Cessny a pravděpodobně také některé přístroje ukazující stav motorů jsou přebrány z některého defaultního letadla. Vůbec to ale nevadí, protože do kokpitu docela dobře zapadají a celé to působí vyváženým dojmem. Povedený je také overhead panel, kde je většina přepínačů a kontrolek plně funkční. Najdeme tu také spoustu vychytávek, jako např. možnost otevírat okna, zapnout stěrače nebo přesunout checklist z kapsy vlevo od sedadla na berany. Ani noční osvětlení nebylo zanedbáno, je tu oddělené podsvícení přístrojů a celé kabiny.

Model je na tom velice dobře i po stránce simulace systémů a letového modelu. Elektrické a palivové systémy jsou zpracovány podle reálné předlohy, včetně možnosti nouzového vypouštění paliva (který je doprovázen i pěkným vizuálním efektem). Pomocí kláves Shift+3 je možno zapnout panel zobrazující aktuální stav systémů letadla a pomocí Shift+2 zase stav aktuálního naložení letadla. Letový model se mi zdá realistický, je cítit větší váha letadla, ale také relativně silné motory.


Původně má tento Basler převzaty zvuky z defaultního King Airu 350, což mě dříve hned odradilo od dalšího testování. Sice mají oba stroje stejné motory PT6A, ale ty původní zvuky zkrátka nezní moc dobře. Nedávno jsem ale našel alternativní sound pack, který reprodukuje zvuky motorů mnohem lépe. Stačí jej stáhnout a překopírovat do složky s letadly.

Ani dokumentace k tomuto letadlu není ošizená, součástí je 25-ti stránkový manuál, checklisty a referenční rychlosti. Zkrátka se jedná o velice povedený stroj, který přímo vybízí k létání v extrémních podmínkách.

Stáhnout model pro FSX nebo P3D
Stáhnout alternativní soundpack

Žádné komentáře:

Okomentovat