sobota 13. července 2013

Pilatus PC-6 Turbo Porter - turbovrtulové STOL letadlo do FSX


Pilatus PC-6 Turbo Porter je netradiční turbovrtulový letoun od známého švýcarského výrobce. Pojme až 10 pasažérů a se svou pádovou rychlostí 52 uzlů a maximální rychlostí 125 uzlů se jedná asi  o nejpomalejší turbínové letadlo na světě. Turbo Porter ale není o rychlosti a komfortní přepravě. Je to letadlo do nehostinných končin, na krátké a nezpevněné dráhy, do vysokých nadmořských výšek. Poté, co jsem na živo viděl létat několik letadel tohoto typu na leteckém dnu v Zeltwegu, začal jsem hledat kvalitní model pro Flight Simulator. A našel jsem kupodivu celkem rychle.

Model PC-6 pro FSX od známého tvůrce Tima Conrada vyšel minulý rok. V zip souboru, který má jen asi 29 MB najdeme pouze samotný model a paintkit. Checklisty a referenční rychlosti si tak musíme dohledat samostatně. Součástí modelu je 10 repaintů, převážně fiktivních (např. WinAir, červený kříž apod.). Externí model je vyveden s velkým citem pro detail a prakticky nemám nic, co bych mu vytkl. Podvozek pěkně pruží, jdou otvírat všechny dveře, zadní ostruhové kolečko se pěkně stáčí ve směru pojíždění.


Uvnitř letadla nalezneme velice kvalitní virtuální kokpit. Na turboprop je přístrojová deska velice střídmá a přístroje jsou navíc jaksi divně rozmístěné, ale na to si člověk po chvíli zvykne. I když nejsou všechny přepínače funkční, přesto lze většinou postupovat podle reálných checklistů. Velice se mi líbí i animovaný pohyb dvou plynových přípustí nacházejících se na panelu přímo před pilotem. Kromě detailně zpracované přední části kabiny je relativně obstojně vymodelován i prostor pro cestující. Jediné zklamání přichází v momentě, kdy zapnete světla - konkrétně beacon. Pak vám totiž červeně poblikává celá kabina, což asi nebyl záměr.


S letadlem se létá velice pohodlně. Vadit může jedině tradiční vlastnost taildraggerů - a to že na zemi při pojíždění nevidíte skoro nic. Při vzletu s klapkami se letadlu ani nestačí zvednout ocas, odlepí se od země velice rychle. Ve vzduchu se pak chová velmi stabilně, jen možná účinnost křidélek se mi zdá až moc přehnaná. Při přistání lze krásně plynule sednout na všechna tři kola. Ještě velmi krátce zmíním o zvucích. Ty jsou totiž přebrány z defaultní Cessny Caravan, což v tomto případě ale vůbec nevadí, protože PC-6 má téměř identický motor - Pratt & Whitney Canada PT6A.

Pokud máte rádi létání v divočině, ale baví vás létat s trochu většími letadly, PC-6 Turbo Porter je správná volba. Model od Tima Conrada sice není úplně bez chyb, ale přesto patří ve freewaru ke špičce.

Žádné komentáře:

Okomentovat