úterý 9. srpna 2011

Evektor EV-97 Eurostar - freeware ultralight pro FS2004 i FSX


Eurostar patří k jedněm z nejoblíbenějších ultralightů v ČR. S motorem Rotax 912UL 80HP dosahuje cestovní rychlosti blízké např. Cessně 172, ale při mnohem menší spotřebě paliva. Navíc je dobře ovladatelný a má slušnou výbavu. Ještě že se objevila parta nadšenců, kteří Eurostar převedli do simulátorové podoby, a to hned pro FS9 i FSX. Bezpochyby je to nejlepší freewarový model ultralightu, který existuje.


Z venku se model může zdát poněkud jednoduchý, ale musíme si uvědomit, že samotný Eurostar není nějak konstrukčně složitý. Důležité je, že všechny pohyblivé plochy se pohybují, světla svítí a kabina se otvírá. V základním balíku nalezneme jen dva repainty podle finských předloh. Nalezneme zde 2D panely, které jsou ale svou velikostí určené spíše pro majitelé větších monitorů. Není tu jediný defaultní budík (snad kromě GPS), všechny přístroje jsou udělané přesně pro tento letoun. Díky lepšímu rozhledu ale stejně většinou budeme létat ve virtuálním kokpitu, který je taktéž vynikající. Celá kabina je vymodelována do nejmenších detailů, přístroje jsou v něm stoprocentně ostré a dobře čitelné, nejsou to jen "placky" ale jsou zapuštěné a vypadají prostorově.


S Eurostarem je skutečně lehké létat. Vrtule není stavitelná a palivová směs je řízena automaticky, takže jen přidáváme nebo ubíráme plyn. Řídící plochy jsou velice citlivé (směrovka možná až příliš), a tak jakékoli změny směru jsou velice rychlé. Lze opravdu poznat, že letadlo je velice lehké, a tak občas při trochu větším větru to s ním může dost házet ze strany na stranu. Přistání při silných větrných poryvech nebo bočním větru bývá velice obtížné. Celkově je ale letový model hodně uvěřitelný.

Jak již bylo řečeno, pokud chcete zdarma létat s ultralightem ve FS9 nebo FSX, Eurostar je jasná nejlepší volba. Pokud budeme s ním chtít létat na IVAO, lze jako typ letadla uvést ICAO kód "HMNY", který sice přísluší Evektoru Harmony, ale jedná se o velice podnobná letadla, nebo použijeme standardní "ULAC" pro ultralight. V MTL ho zatím nenajdeme (i když se na tom údajně pracuje), takže můžeme vybrat třeba podobně velký WT9. Můžeme s ním také zalétnout nějakou ULM tour, jen si musíme dávat pozor na rychlostní omezení, jelikož Eurostar je jedním z nejrychlejších utralightů. Doporučuji např. španělskou ULM tour 2011, která je díky balíku španělských aeroklubových letišť AirHispania SC skutečným požitkem.

3 komentáře:

  1. Dobrý den,

    je prosím ještě někde možné stáhnout EV-97 pro FSX.

    Udávaný odkaz již pravděpodobně není platný.

    Děkuji předem
    HJ

    honza.jiru@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  2. Nějak přestalo fungovat odkazování na jakýkoli přímý download z FSNordic, takže jediné řešení bylo odkázat přímo na stránky s GA letadly. Eurostar najdete přibližně v půlce stránky, doporučuji poté stáhnout i update na verzi 1.1 a 1.2

    OdpovědětVymazat
  3. Hi I am trying to find the link to download. FSNordic is no longer hosting, does anyone have the link to the EV97 download? - Many Thanks.

    OdpovědětVymazat