středa 6. dubna 2011

Freeware Airbus A300 pro FS2004

Když jsem recenzoval Sud Caravelle, vůbec jsem netušil, že existuje od stejných tvůrců i stejně kvalitní model Airbusu A300. Ten jsem objevil úplnou náhodou při procházení různých addonů na avsim.rus. Airbus A300, narozdíl od Caravelle, je letoun, který ještě v dnešních dobách stále můžeme na obloze spatřit - i když už také pomalu dosluhuje. Jednalo se o jeden z prvních sestrojených Airbusů vůbec, hojně byly (a stále jsou) využívány i jako cargo verze.

Model samotný se svým provedením velice podobá již výše zmíněnému modelu Sud Caravelle. Najdeme zde taktéž velice obsáhlý manuál, který je téměř nutností pro pochopení práce všech systémů. Airbus A300 nemá téměř žádnou moderní avioniku, na kterou jsme zvyklí, většina přístrojů je pouze v analogové verzi. Všechny 2D panely jsou provedeny do nejmenších detailů, nalezneme zde tak přesný overhead, pedestral i stanoviště letového inženýra. Modelována je většina důležitých systémů. Model je ve své poslední verzi připraven pro zabudování profesionální inerciální navigace Delco Carousel IV-A INS (CIVA INS, samostatný gauge addon). Její ovládání není nejjedodušší, opět k jejímu zvládnutí je potřeba pročíst poměrně obsáhlý manuál. Přímo v panelu je zabudováno také nastavení "cold and dark" nebo nastartovaných motorů, včetně simulace různých závad. Zamrzí snad jen absence virtuálního kokpitu.



Letovou dynamiku opět nemohu nijak odborně posoudit, nicméně si myslím, na tak velké letadlo by možná mohla být méně citlivá Zvuky jsou taktéž na vysoké úrovni, jak zvuky motorů, tak zvuky varování, přepínačů, apod. Externí model je průměrný, není nijak detailní, ale ani příliš jednoduchý. V základním balíku nalezneme repainty Air France a Air Inter.Tento addon se rozhodně nehodí pro ty, kteří jsou zvyklí létat pouze s nejmodernějšími dopráváky stylem FMC. Pokud však rádi obětujete svůj čas a naučíte se něco nového, je toto addon přesně pro vás. Po zvládnutí navigace pomocí starodávné Delco Carousel inerciální navigace můžeme addon i plnohodnotně využít pro online létání na IVAO včetně veškerých RNAV procedur.


Nainstaluje nejprve původní verzi, poté update, poté CIVA INS. Malá poznámka na závěr - doporučuji použít letovou dynamiku z originální verze (v adresáři "SGA A300B4 Flight Dynamics v2", ne z updatu, jelikož se mi zdá "na omak lepší".

Žádné komentáře:

Okomentovat