středa 23. února 2011

Concorde v Concordia VA

Concorde. Dodnes stále jediné nadzvukové dopravní letadlo, jaké bylo kdy zkonstruováno. Na obloze ho již pravděpodobně neuvidíme, ale můžeme si s ním zaletět simulovaně. Let s Concordem se nepodobá žádnému jinému letadlu. Jelikož se svojí konstrukcí odlišuje od všech běžných typů letadel, ovládá se úplně jinak a má úplně jiné postupy.

Díky různým požadavkům na vycentrování v různých fázích letu má Concorde několik středových palivových nádrží, mezi nimiž se musí v určitých chvílích přečerpávat palivo a měnit tak podélné vyvážení pro minimální spotřebu paliva. Concorde vůbec nemá vztlakové klapky, rozdílné rychlosti pouze vyžadují rozdílný náklon. Naopak má nastavitelnou sklopnou příď pro dobrý výhled při startu a přistání, ale maximální aerodynamičnost při letu. V neposlední řadě jsou motory Concordu vybaveny přídavným spalováním, které je potřeba aktivovat při startu a při akceleraci na nadzvukovou rychlost. Ale samozřejmě drobných rozdílů je ještě mnohem více, a vůbec se Concorde chová ve vzduchu, ale i na zemi, velice odlišně.

Vývojářské studio FlightSimLabs vytvořilo velice detailní addon Concorde-X pro FSX a P3D. Není zrovna nejlevnější, ale cena plně odpovídá kvalitě.

Na IVAO nadzvukové lety nejsou příliš vítány. Avšak pokud se držíme zásadního pravidla a nelétáme nadzvukově nad pevninou, ale pouze nad mořem nebo oceánem, nemělo by to nikomu vadit. Můžeme tak létat třeba pod volacím znakem Speedbird (British Airways) nebo Air France, ale můžeme se zkusit přihlásit do virtuální aerolinky Concordia, která sdružuje několik nadšenců pro Concorde. Concordia je jedním z příkladů, jak by měla virtuální aerolinie vypadat. Máme zde na výběr několik předem připravených tras společnosti, dále je možné létat World Toury, popř. další tours, občas se pořádají úterní skupinové lety a eventy. Vydávají se i měsíční mise, kde se jedná o nějaký příběh a úkol, některé legy se nemusí letět s Concordem, ale jakýmkoli jiným letadlem. Má obsáhlé fórum, kde se dozvíme spoustu užitečných informací pro úspěšné létání s Concordem.

Létání s Concordem rozhodně má své kouzlo. Až s ním si uvědomíme, jak moc paliva bylo potřeba spálit pro přepravení sta lidí přes oceán. Uvědomíme si, jaké to bylo běžně létat rychlostí Mach 2. Concorde vždy vzbuzoval obdiv, a nejinak tomu je i v simulovaném světě.

Žádné komentáře:

Okomentovat