středa 13. října 2010

Eurocopter EC-135 Heiko Richter

Pro EC-135 mám slabost, možná kvůli tomu, že právě tento vrtulník můžeme velice často v Brně potkat. Pro FSX existuje placený addon od Nemeth Design, pro FS2004 můžeme použít jeden z nejlepších freeware modelů vrtulníků od Heiko Richtera.


Externímu modelu nelze nic vytknout. Zvenku vypadá Eurocopter moc pěkně - detailně, se spoustou animací. Repaintů pro něj existuje opravdu velké množství, některé jsou kompletními balíčky obsahující vše, některé obsahují jen textury. Dále tu máme k dispozici jak 2D panel, tak VC. Virtuální kokpit, který asi u vrtulníků budeme používat nejčastěji, má tu nevýhodu, že není plně klikatelný, a má dost nevýrazné a nekvalitní textury. K 2D panelu nemám sebemenší námitku. Je zde simulováno poměrně hodně systémů - dobře je zpracováno navigační vybavení, na overhead panelu je funkční nastavení palivových pump, invertoru, vypínačů avioniky atd. Obstojně je zde nasimulován i FADEC - tedy elektronické řízení výkonu motoru.

Teď se ovšem dostáváme k letovému modelu - podle mě největší nešvar tohoto modelu. V základní verzi se s ním nedá téměř létat - vrtulník je neskutečně přemotorován, příliš citlivý a nemá téměř žádnou setrvačnost - chová se jak model z papíru. Díky několika duchapřítomným lidem si však můžeme stáhnout konfigurační update, který letový model citelně vylepší.

Máme dvě možnosti - buď stáhneme Config update v2 od Michala, nebo můžeme napsat o neveřejný config Lowmickovi. V případě, že zvolíme první možnost, kromě vylepšeného letového modelu dostaneme i lepší základní pohled ve VC nebo třeba detailní namapování zátěže - ovšem za cenu nefunkčního ukazatele zbývajícího paliva. Lowmickův update zase řeší jen a pouze letový model, zato je vše ostatní funkční.

I s vylepšeným modelem však nečekejte zázraky - při běžném dopředném letu je vše v pořádku, horší to bývá při složitějších manévrech jako např. autorotace nebo let pozadu - v takových případech se vrtulník začne chovat naprosto nepředvídaně - točit se na všechny strany - a často nepomáhá ani kompenzace zadním rotorem. I přistávání není úplně nejjednodušší, opět se projevuje špatná stabilita. Létat se s tím ale dá.


Pokud to shrnu, i přes poměrně velké nedostatky v letovém modelu se stále jedná o jeden z nejlepších freeware modelů vrtulníků pro FS2004. Jsou také zprávy, že se připravuje nová verze EC135, která má být ještě o dost lepší než Richterův model - nechme se překvapit.

Stáhnout základní model - s repaintem OK-BYB
Stáhnout repaint OK-NIK Alfa Helicopter
Stáhnout config update v2 od Michala

Žádné komentáře:

Okomentovat