pondělí 13. září 2010

L-39C Albatros beta pro FS2004

Pokud jste si chtěli zalétat s Albatrosem ve Flight Simulatoru, až do nedávna existovala pouze jedna možnost - model od Lotus Simulations pro FSX. Teď se konečně i majitelé FS2004 dočkali - po několika letech vývoje vydává DoughBree Design betaverzi freeware modelu L-39C, zatím pouze pro tuto starší verzi Flight Simulatoru. V FS2004 se tak doplňuje kompletní série proudových stíhaček od Aera, už delší dobu tu máme L-159 také od DoughBree Design a L-29 Delfín.


I když se jedná zatím "pouze" o betu, a ještě ke všemu "pouze" o freeware, důležité je, že už v tuto chvíli vypadá velice použitelně a kvalitně. K externímu modelu nemám žádné výhrady, je detailní a ne příliš náročný na FPS. Najdeme tu pouze virtuální 3D kokpit, což pro tento typ letadla naprosto postačuje. Kokpit je tvořen podle reálné předlohy, všechny základní přístroje jsou dobře čitelné a funkční, kromě HSI. Vymodelovány jsou i všechny přepínače a ovládací prvky po obou stranách kabiny, některé ovšem zatím nefungují. V noci sice funguje podsvícení přístrojů, ale samotné ručičky zůstanou tmavé, takže se těžko odečítají hodnoty.

Letový model se mi zdá adekvátní, jediné, co mi příjde nepřirozené, je chování letadla při nízkých rychlostech a při přechodu do stallu. Zvuky jsou převzané z L-159, neurazí, ale ani neohromí. V balíčku s modelem nalezneme i několik základních repaintů, např. CLV Pardubice, Biele Albatrosy nebo starou livery Breitling. Krátce na to vzniklo několik dalších repaintů od Kendyho, včetně úprav modelu, které přidávají kondenzační čáry za křídly, beacon a zvyšují obratnost Albatrose a přidávají na výkonu motoru. Nevím, jak je to doopravdy, ale podle mě s tím zvýšeným tahem motoru je to trochu přehnané, podle mě Albatros je známý právě slabším motorem, s dlouhou reakční dobou. Proto jsem si hodnotu thrust_scalar zmenšil na 0.750, což mi přijde reálnější.

Po několika testovacích letech s tímto modelem Albatrosu musím říct, že už nyní se s ním dá velmi obstojně létat. Má sice ještě pár nedodělků a chybek, ale věřím, že ty ve finální verzi budou opraveny a budeme tu pak mít velmi kvalitní freeware model L-39, srovnatelný s komerčními addony.

Žádné komentáře:

Okomentovat