středa 27. října 2010

Kapesní dalekohled Nikon Travelite V 12x25 - recenze

Začnu obecně - hodí se vůbec mít dalekohled pro spottování letadel? Někdo by mohl říct, že dalekohled je základní výbavou každého spottera. V praxi se ale s dalekohledem dokážete obejít - zejména, pokud zároveň fotíte. Na druhou stranu, pokud zrovna nefotíte, přiblížení dalekohledu vám někdy může pomoci, pokud se pouze potřebujete podívat do dálky.


Nyní k samotné recenzi dalekohledu Nikon Travelite V 12x25. Jedná se o velice malý a lehký kapesní dalekohled. Jeho cena pohybující se okolo 4 000,- Kč dává tušit, že opticky bude na velice slušné úrovni. A také že ano - sám musím říct, že jeho obraz je z dalekohledů zatím nejlepší, co jsem kdy viděl. Na kapesní dalekohled má také dost velké zvětšení 12x, ovšem na úkor zorného pole, které je naopak dost úzké. U malých dalekohledů buď vždy volíte větší zvětšení nebo větší zorný úhel. Ostření probíhá velkým otočným kolem uprostřed zornic, je hodně precizní a jemné. Dioptrická korekce pravého oka je samozřejmostí. Podle slov výrobce by dalekohled měl jít použít i s nasazenými brýlemi, toto ale podle mě není nejlepší - oko je třeba co nejvíce přiblížit k okuláru, aby bylo vidět sto procent zorného pole.

Nejen optická kvalita, ale i kvalita dílenského zpracování je u tohoto dalekohledu výborná. Tělo je vyztuženo uhlíkovými vlákny, dalekohled by tak měl být velmi odolný proti nárazům a nešetrnému zacházení. Na úchop je i přes svou malou velikost velice příjemný. K dalekohledu dostanete i pouzdro, které lze připnout na pásek, a popruh pro nošení na krku.

Jediné, co mi více vadí na tomto dalekohledu ovšem není jeho vada, ale spíše vlastnost - díky většímu zvětšení a malé velikosti dalekohledu se mi málokdy daří ho stabilně udržet v ruce. Obraz se mi dost třepe - sice pomůže opření o nějakou pevnou věc, ale přece jen to není ideální. Nevím, jestli jen mám konstantně až tak roztřepané ruce nebo se problém velkého zvětšení týká více lidí - každopádně je s tím potřeba počítat jako s určitou vlastností - upevnění na stativ samozřejmě takový kapesní dalekohled nemá.

Na stránkách Buzzillions si můžete přečíst zajímavé uživatelské recenze - zajímavé je, že lidé tento dalekohled nejvíce doporučují na pozorování ptactva, zvěře, na sportovní události a koncerty.

Abych to shrnul - za svou vyšší cenu Nikon Travelite V nabízí přesně to, co je od něho očekáváno. Někomu samozřejmě postačí mnohem levnější dalekohled, někdo třeba dalekohled nepotřebuje vůbec - nastávají však chvíle, kdy je nedocenitelný.

Žádné komentáře:

Okomentovat